Над 800 монети, обеци и огърлици откриха археолози край Ахтопол

Снимка: naim.bg

По време на проучванията на средновековната крепост Агатополис край Ахтопол археолозите откриха най-голямото съкровище по Българското Черноморие, съставено от многобройни предмети, съобщи доц. Андрей Аладжов от Националния археологически институт. Съкровището е намерено в специален съд за съхранение на жито при проучване на няколко османски жилища. Наред с обеци, огърлици и накити за коса, специалистите откриват и 854 сребърни и златни монети, датиращи от средата на XVIII век. Според доц. Аладжов съкровището е заровено от разбойници или е скрито от собствениците му, които са били нападнати, тъй като по това време такъв вид богатства са се харчели, а не са се съхранявали от собствениците им.

Още от рубриката

„Спасени съкровища на България“ показва успехите в борбата с износа на антики у нас

Вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на вътрешните работи Младен Маринов откриха в Националния археологически институт изложбата "Спасени съкровища на България". Тя представя над 300 експоната, притежание на софийския и още 18 подобни музея..

публикувано на 11.11.18 в 08:00

Българите от Западните покрайнини посрещат днешния ден с надежда за по-добро бъдеще

Периодът от Освобождението на България до края на Първата световна война, завършила с подписването на Ньойския мирен договор през 1919 г., е изпълнен с множество загуби за страната. Освен финансовите репарации в размер на 2 250 000 златни франка,..

публикувано на 08.11.18 в 10:30

Крепост от времето на древна Троя откриха в Източните Родопи

Крепост от времето на древна Троя откриха археолози близо до село Бенковски, област Кърджали. Крепостните стени са изградени от камъни с тегло 5-6 тона. Това е характерно за изчезналата Критско-Микенска цивилизация. Проф. Николай Овчаров коментира, че..

публикувано на 27.10.18 в 08:00