Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 монети, обеци и огърлици откриха археолози край Ахтопол

Снимка: naim.bg

По време на проучванията на средновековната крепост Агатополис край Ахтопол археолозите откриха най-голямото съкровище по Българското Черноморие, съставено от многобройни предмети, съобщи доц. Андрей Аладжов от Националния археологически институт. Съкровището е намерено в специален съд за съхранение на жито при проучване на няколко османски жилища. Наред с обеци, огърлици и накити за коса, специалистите откриват и 854 сребърни и златни монети, датиращи от средата на XVIII век. Според доц. Аладжов съкровището е заровено от разбойници или е скрито от собствениците му, които са били нападнати, тъй като по това време такъв вид богатства са се харчели, а не са се съхранявали от собствениците им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10