Нов български документален филм насочва вниманието към проблема с опазването на интелектуалната собственост

Младите хора все по-малко си дават сметка, че когато си правят селфи или собствено видео клипче, произвеждат свой собствен творчески продукт. Още със създаването си, той се превръща в обект на авторското право. Темата за интелектуалната собственост и правото да печелиш от собствено произведение у нас сякаш не е особено популярна и е неглижирана от обществото. А в действителност е изключително важна. Именно с цел да насочи вниманието към този проблем, българският изпълнител и създател на дует „Авеню“ Велизар Соколов-Заки, продуцира документалния филм „Авторското право: И ти си автор! Можеш да спечелиш от това!”. Филмът е финансиран от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) и в рамките на около 15 минути показва какво ще се случи с хората в едно недалечно бъдеще, когато ще са се възползвали от всички блага на живота и вече всичко ще им бъде едно и също. Животът им ще се превърне в една огромна и безкрайна скука. Режисьор на филма, сниман в София и в местността Атолука над град Брацигово е Борислава Димова, сценаристи са Левена Филчева и Илия Кайнакчиев, а костюмите и гримът са дело на Весела Вълчинова-Тошкова.


Още от рубриката

Светлозар Желев

Четенето е модерно, има ренесанс на българската литература

През 1995 г. ЮНЕСКО определя 23 април за Световен ден на книгата и авторското право. В България този ден се провеждат редица инициативи, насочени към насърчаване на четенето, особено сред децата и младежите. Четат ли българите и има ли стойностна..

публикувано на 23.04.19 в 11:36

Историите за деца на Зорница Иванова или как феята Розичка закриля българчетата по света

Кампанията „Походът на книгите” за осма поредна година влезе в училищата и в детските градини, за да покаже на децата, че четенето е полезно, приятно и винаги на мода , според организаторите от асоциация „Българска книга”. Оказва се, че се..

публикувано на 21.04.19 в 08:35

Митологичният, чувствен и духовен свят на Дончо Дончев

Митология и еротика се преплитат в новата изложба на Дончо Дончев, подредена в столичната галерия Валер. Търсещата натура на художника разкрива един свят, изпълнен с контрасти. Дончо Дончев е роден през 1974 г. в Габрово. Започва да изучава..

публикувано на 20.04.19 в 08:30