Нов български документален филм насочва вниманието към проблема с опазването на интелектуалната собственост

Младите хора все по-малко си дават сметка, че когато си правят селфи или собствено видео клипче, произвеждат свой собствен творчески продукт. Още със създаването си, той се превръща в обект на авторското право. Темата за интелектуалната собственост и правото да печелиш от собствено произведение у нас сякаш не е особено популярна и е неглижирана от обществото. А в действителност е изключително важна. Именно с цел да насочи вниманието към този проблем, българският изпълнител и създател на дует „Авеню“ Велизар Соколов-Заки, продуцира документалния филм „Авторското право: И ти си автор! Можеш да спечелиш от това!”. Филмът е финансиран от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) и в рамките на около 15 минути показва какво ще се случи с хората в едно недалечно бъдеще, когато ще са се възползвали от всички блага на живота и вече всичко ще им бъде едно и също. Животът им ще се превърне в една огромна и безкрайна скука. Режисьор на филма, сниман в София и в местността Атолука над град Брацигово е Борислава Димова, сценаристи са Левена Филчева и Илия Кайнакчиев, а костюмите и гримът са дело на Весела Вълчинова-Тошкова.


Още от рубриката

Фестивалът „София Менар“ събира отново любителите на киното

Българската столица е домакин на 11-тото издание на филмовия фестивал „София Менар“. Тази година той е посветен на игралното, документалното и късометражното кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка и среща своята публика с 40 заглавия,..

публикувано на 19.01.19 в 08:15

“Песента на дървото” звучи в етнографския музей

Културните достижения на европейската цивилизация навлизат с устрем в новоосвободеното ни отечество и срещат радушен прием в сърцата на жадните за нови знания и преживявания българи. Как се заражда градската култура – с откриването на..

публикувано на 14.01.19 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Пловдив – във фокуса на световните медии

Днес е кулминацията на дългия празничен уикенд 11-13 януари, в който се открива проектът „Пловдив – европейска столица на културата 2019”. Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще бъде в самото сърце на града на издигнатата специално за целта..

публикувано на 12.01.19 в 08:00