Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов български документален филм насочва вниманието към проблема с опазването на интелектуалната собственост

Младите хора все по-малко си дават сметка, че когато си правят селфи или собствено видео клипче, произвеждат свой собствен творчески продукт. Още със създаването си, той се превръща в обект на авторското право. Темата за интелектуалната собственост и правото да печелиш от собствено произведение у нас сякаш не е особено популярна и е неглижирана от обществото. А в действителност е изключително важна. Именно с цел да насочи вниманието към този проблем, българският изпълнител и създател на дует „Авеню“ Велизар Соколов-Заки, продуцира документалния филм „Авторското право: И ти си автор! Можеш да спечелиш от това!”. Филмът е финансиран от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) и в рамките на около 15 минути показва какво ще се случи с хората в едно недалечно бъдеще, когато ще са се възползвали от всички блага на живота и вече всичко ще им бъде едно и също. Животът им ще се превърне в една огромна и безкрайна скука. Режисьор на филма, сниман в София и в местността Атолука над град Брацигово е Борислава Димова, сценаристи са Левена Филчева и Илия Кайнакчиев, а костюмите и гримът са дело на Весела Вълчинова-Тошкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25