Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов български документален филм насочва вниманието към проблема с опазването на интелектуалната собственост

Младите хора все по-малко си дават сметка, че когато си правят селфи или собствено видео клипче, произвеждат свой собствен творчески продукт. Още със създаването си, той се превръща в обект на авторското право. Темата за интелектуалната собственост и правото да печелиш от собствено произведение у нас сякаш не е особено популярна и е неглижирана от обществото. А в действителност е изключително важна. Именно с цел да насочи вниманието към този проблем, българският изпълнител и създател на дует „Авеню“ Велизар Соколов-Заки, продуцира документалния филм „Авторското право: И ти си автор! Можеш да спечелиш от това!”. Филмът е финансиран от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) и в рамките на около 15 минути показва какво ще се случи с хората в едно недалечно бъдеще, когато ще са се възползвали от всички блага на живота и вече всичко ще им бъде едно и също. Животът им ще се превърне в една огромна и безкрайна скука. Режисьор на филма, сниман в София и в местността Атолука над град Брацигово е Борислава Димова, сценаристи са Левена Филчева и Илия Кайнакчиев, а костюмите и гримът са дело на Весела Вълчинова-Тошкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37