Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И днес има будители, но се сблъскват с апатия, нихилизъм и дълбоки заблуди

БНР Новини
Снимка: личен архив

Казват, че живеем в бездуховно време, когато всичко се измерва в пари и всяко нещо си има цена, на която може да бъде продадено. Повечето от нас– българите, обаче вярваме, че има неща, които са от полза не за един, а за много хора и които не се купуват с пари. Вярваме в универсалните, общочовешки ценности, които ни помагат да разберем по-добре този свят, да преодоляваме трудностите и да вървим напред. Хората, които ни показват как да живеем в мир със себе си и с обществените стремежи и очаквания, наричаме будители.

Будителите не са свръхчовеци, в повечето случаи нямат дипломи от престижни училища, не говорят с гръмки фрази и не седят на бюро в просторни кабинети. Да си будител означава да си специален човек, на който думата тежи и в нея се вслушват мнозина. Това е личност с идеи, които бързо влизат в действие и чрез тях могат да се променят човешки съдби, съдбата на цяло едно поколение, а понякога и на цели народи.

Много светла надежда е скрита в темата за будителството и това, че тя и днес продължава да вълнува съзнанието на стотици родолюбиви българи. „Всяко време има своите будители“, казват членовете на инициативен комитет, заел се да издирва всяка година по десет наши сънародници, достойни за призванието „Будител на годината“. Добре е да помним делата на свидните ни възрожденци, но не по-малко важно е да търсим примера на достойните хора, които са сред нас. Между личностите, предложени за „Будител на годината 2018“, са писатели с тяхната обществена мисия, а също така и хора, подали ръка на свои съграждани, живеещи в нищета или на младите българи в техните първи стъпки към професионалната реализация.

Сред номинираните тази година за званието „Будител на годината“ е Биляна Савова и създадената от нея фондация в помощ на хора, засегнати от болестта множествена склероза, „Мога сам“. Имам фондация, която от дълги години работи с хора с множествена склероза, но за да вляза в тази категория – „Будителите на България”, аз трябваше първо да събудя себе си. След това почувствах вътрешна потребност да помогна поне на няколко човека – казва Биляна Савова. И още:




Мисля, че всеки е минал по този път – първо да събуди себе си, да се промени, да промени начина си на живот към по-добро. Вярвам, че след като аз мога да постигна нещо, значи и другите биха могли да се възползват от моя опит. Не броя хората, на които съм помогнала чрез моята фондация. Радвам се на всяко писмо от непознати, което получавам, и винаги когато съм помогнала. Моята история е доста известна. Преди 10 години бях диагностицирана със заболяването множествена склероза. След години на трудности и появата на съпътстващи проблеми, аз се превърнах в много болен човек. В продължение на 6 години състоянието ми се влошаваше и нямаше изглед за подобрение. В един момент осъзнах, че отговорът на болестта е вътре в мен, че аз съм човекът, който трябва да поеме лечението в ръцете си и да се извади от блатото. Събуждането не е лесен процес, особено след като преди това се бях фокусирала само върху кариерата и проблемите в личния си живот. Впоследствие болестта ме приземи и разбрах, че първото нещо, което трябва да направя, е да спра и да преподредя приоритетите си, да започна да се радвам дори на най-малките неща. След това постепенно хубавото започна да се връща в живота ми.

Не случайно Биляна е нарекла своята фондация „Мога сам“. Това е нейното най-голямо послание към хората, които преминават през тежък проблем със здравето. В желанието си да помага с личен пример и мотивация тя се среща със стотици хора и забелязва, че много от тях са се предали на самосъжалението. Биляна твърди, че никой не трябва да бъде съжаляван, а в труден момент най-добрата помощ е да ти покажат, че можеш с воля сам да разрешиш проблемите си.

„Мога сам” означава не просто да направиш нещо сам, то означава да искаш, да имаш вътрешната потребност да направиш нещо, казва Биляна Савова. Неприятен факт, с който се сблъсквам, е, че много хора не искат да си помогнат. На тях им е много по-комфортно да живеят в самосъжаление. Виждам, че те дори не искат да оздравеят, защото се страхуват от света навън и от това, че са безсилни да се справят с него. Това ги държи приковани, а страхът е сред основните причини да се появяват болестите. Аз вярвам, че ако човек премахне страха си и препятствията, които сам си поставя, ще реши много от проблемите си, дори здравословните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50