Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои първото издание на Софийската нощ на игрите Sofia Game Night

БНР Новини
Снимка: личен архив

На 3 ноември от 18.00 часа ще започне първата по рода си Софийска нощ на игрите. Мероприятието, което е уникално не само за България, но и в световен мащаб, е съвместна инициатива на Гьотеинститут България и Game Dev Summit.




Решихме да ползваме нощния формат, подобно на Нощта на музеите, за да обясним на възможно най-много хора по един лесен начин какво представлява Нощта на игрите – обяснява Хелиана Велинова от Game Dev Summit, организация, занимаваща се със събития, свързани със създаването на игри в България и в света. – В някои държави също се провежда Нощ на игрите, но там всичко е концентрирано на едно място, докато нашата инициатива обхваща цял град. Дори вече имаме заявки от Румъния и Сърбия да се присъединят към бъдещите ни мероприятия, а защо да не се превърне и в международна нощ на игрите. Ще е хубаво идеята да е тръгнала точно от България. Целта на тази нощ е да представим цялото им разнообразие. Те не са само компютърни, мобилни и настолни. Има различни типове игри, които могат да бъдат използвани за предаване на послания или за обучение.

СнимкаСпециален акцент е интерактивната изложба на Гьотеинститут България „Игри и политика”, в която са включени видео-игри, обхващащи такива теми като медийна критика, миграция, роля на половете и др. В рамките на Софийската нощ на игрите ще се проведе и второто издание на изложението Games Made in BG, а посетителите ще могат да се запознаят с повече от 20 разработчици и създатели на видео- и настолни игри в България.

В обществото цари една идея, че хората, които играят игри, си губят времето, че това са едни асоциални пъпчиви тийнейджъри – казва Хелиана Велинова. – Всъщност, геймърите са над 30-годишна възраст, с добри позиции в обществото, с работа и т. н. Важното е да излезем от мисленето, че компютърните игри вредят. Те развиват много умения – логическо мислене, бързи рефлекси, вземане на решения. Отделно поколението, което идва и икономиката, базирана на знание, изискват децата да имат компютърни умения, защото иначе няма да са конкурентноспособни. Разбира се, трябва да има баланс. Ние по никакъв начин не прокламираме единствено и само стоене пред компютъра и телефона. Играта е един от първичните закодирани в структурата на човека начини да учи. Едно дете се учи чрез игра и играта е инструмент.

Посетителите ще могат да избират между 20 локации, разположени в цяла София, да минат през всички или няколко от тях или пък да останат само на едно място. Изборът наистина е голям: изложения, пърформанс на двама диджеи, вдъхновен от звуците на игрите, косплей с награди, турнир по FIFA, игри на ретро компютри с дисково флопи, прожекции на филми, виртуални игри, различни настолни игри, нощна работилница за създаване на настолна игра за една нощ, детективски загадки на открито и много други. Не са забравени и децата. За тях е предвиден цял следобед, пълен с настолни и подвижни игри.

Какво ще научат хората, които ще посетят Sofia Game Night?

Че в България се създават заглавия, които са световно признати хитове – отговаря Хелиана Велинова. – Че има много голямо разнообразие. Че игрите не са само един тип, а че всеки може да намери нещо за себе си. Искаме част от Нощта на игрите да станат хора, които даже не са подозирали, че това може да им е интересно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45