Дейци на културата и общественици получиха отличия в Деня на народните будители

Проф. Минко Балкански е "Будител на годината" 2018г. Създателят на „Национален институт за образование“ е отличен за цялостния си принос към образованието на български деца. 91-годишният световноизвестен физик, който е френски гражданин и фондацията му „Миню Балкански“ издирват, подготвят и подпомагат даровити българчета за кандидатстване в престижни международни научни институти.

Снимка: БТА
„Наше задължение е да намираме съвременните просветители – хората, които влагат много енергия и сила, за да могат да реализират своите каузи, да вървят напред, да бъдат наше упование и пример за подражание“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на церемонията по връчването на петите годишни награди "Будител на годината" 2018, организирани от Българското национално радио. Наградените са избрани между 17 предложения на журналистическия екип на програма "Христо Ботев" на БНР и над 120 предложения, дадени в писма на слушатели на радиото. Отличени тази година бяха личности със значими постижения, със силно духовно послание и отзвук в медийното пространство.

Романът "Чамкория" на Милен Русков спечели първа награда в категория "Проза" на Портал "Култура" заради "неподражаемото езиково майсторство, с което авторът възстановява епохата на 20-те години на ХХ век през очите на главния си герой Славе Желязков, показвайки как дори дребните житейски подробности се превръщат в убежище на достойнството".

Снимка: kultura.bg
С голямата специална награда на Портал "Култура" е удостоена проф. Климентина Иванова „за изключителния ѝ принос в текстологията на старобългарската литература и гражданската ѝ позиция в отстояването на истината в трудни и смутни времена". В Деня на народните будители Портал "Култура" за пети път връчи награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката.

43 имена от сферата на музикалното и танцовото изкуство се съревноваваха за наградата Кристална лира, която се присъжда в 17 категории. Като признание за изключително силния сезон 2017/2018 г., който Софийската филхармония предложи на публиката, с незабравими концерти със солисти като Сара Чанг, Патриция Копачинская, Максим Венгеров, Томас Хемпсън, Юрий Башмет, съставът получи отличието в категория "Оркестрово изкуство".

Снимка: sofiaphilharmonic.com
"Това е изключителен подарък за 90-ия рожден ден на Софийската филхармония, която полага големи усилия да направи концертния живот на София още по-богат. Мога да ви обещая, че чудесата предстоят тепърва", каза директорът на филхармонията маестро Найден Тодоров. Той получи и специалната награда Кристална лира на Кантус Фирмус – признание за неговия творчески заряд и постижения като диригент.

Още от рубриката

„Останете живи“ – книга с послание към младите, че шофирането е отговорност, а не забавление

Пътна полиция води статистика за загиналите и ранените по българските пътища от 1951 г. Тогава са загинали 202 души, а 790 са били ранени. До 1990 г. данните за загиналите се увеличават драстично. Най-високата си стойност те достигат през 1990 г...

публикувано на 22.04.19 в 11:56

Българската Цветница – букет от колоритни традиции в различните региони

Седмица преди православния Великден българите празнуват Цветница. Този ден бележи началото на най-скръбната, но и най-наситена с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин – времето, в което Христос приема страданието и кръстната..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Пролетни цветя в Европейската столица на културата Пловдив

В Пловдив започна изграждането на жива цветна инсталация под мотото „Донеси цвят в Стария град!“. Инициативата е по повод 50 години от създаването на общинския институт „ Старинен Пловдив “ . Организаторите – Fiori & Regali Plovdiv,..

публикувано на 20.04.19 в 08:00