Дейци на културата и общественици получиха отличия в Деня на народните будители

Проф. Минко Балкански е "Будител на годината" 2018г. Създателят на „Национален институт за образование“ е отличен за цялостния си принос към образованието на български деца. 91-годишният световноизвестен физик, който е френски гражданин и фондацията му „Миню Балкански“ издирват, подготвят и подпомагат даровити българчета за кандидатстване в престижни международни научни институти.

Снимка: БТА
„Наше задължение е да намираме съвременните просветители – хората, които влагат много енергия и сила, за да могат да реализират своите каузи, да вървят напред, да бъдат наше упование и пример за подражание“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на церемонията по връчването на петите годишни награди "Будител на годината" 2018, организирани от Българското национално радио. Наградените са избрани между 17 предложения на журналистическия екип на програма "Христо Ботев" на БНР и над 120 предложения, дадени в писма на слушатели на радиото. Отличени тази година бяха личности със значими постижения, със силно духовно послание и отзвук в медийното пространство.

Романът "Чамкория" на Милен Русков спечели първа награда в категория "Проза" на Портал "Култура" заради "неподражаемото езиково майсторство, с което авторът възстановява епохата на 20-те години на ХХ век през очите на главния си герой Славе Желязков, показвайки как дори дребните житейски подробности се превръщат в убежище на достойнството".

Снимка: kultura.bg
С голямата специална награда на Портал "Култура" е удостоена проф. Климентина Иванова „за изключителния ѝ принос в текстологията на старобългарската литература и гражданската ѝ позиция в отстояването на истината в трудни и смутни времена". В Деня на народните будители Портал "Култура" за пети път връчи награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката.

43 имена от сферата на музикалното и танцовото изкуство се съревноваваха за наградата Кристална лира, която се присъжда в 17 категории. Като признание за изключително силния сезон 2017/2018 г., който Софийската филхармония предложи на публиката, с незабравими концерти със солисти като Сара Чанг, Патриция Копачинская, Максим Венгеров, Томас Хемпсън, Юрий Башмет, съставът получи отличието в категория "Оркестрово изкуство".

Снимка: sofiaphilharmonic.com
"Това е изключителен подарък за 90-ия рожден ден на Софийската филхармония, която полага големи усилия да направи концертния живот на София още по-богат. Мога да ви обещая, че чудесата предстоят тепърва", каза директорът на филхармонията маестро Найден Тодоров. Той получи и специалната награда Кристална лира на Кантус Фирмус – признание за неговия творчески заряд и постижения като диригент.

Още от рубриката

В “Приятели на четири крака” лекуват с любов

Недалеч от Велико Търново се е разположил идиличен свят, който владее тайната на само едно вълшебство – преобразява дори най-закоравелия човек с любов. Във фермата на Вера и Виктор посрещат гостите с щурм, топуркане и вкупом. И как да бъде..

публикувано на 15.11.18 в 11:39

Сграда – паметник на културата във Велико Търново, ще е поредната спасена от разруха чрез частна инвестиция

Хотел “Цар Борис” във Велико Търново ще бъде спасен от разруха и реставриран със средства на американския милионер и филантроп Едмънд Бек. Сградата от години се руши, макар още през 1980 г. да е била обявена за паметник на културата. Неотдавна тя..

публикувано на 11.11.18 в 08:00

Обърната класна стая разменя учители и ученици в училището в гр. Брегово

СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в град Брегово, област Видин, което е със 150-годишна история, бе включено в списъка на иновативните училища в страната заради своя проект „История без граници. Обърнатата класна стая.“ Моделът на обърнатата класна стая..

публикувано на 10.11.18 в 08:00