Дигиталната трансформация – новото предизвикателство пред българския туризъм

Автор:
Снимка: БТА

Дигиталната трансформация в туризма бе основната тема на дискусия, организирана от Националния борд по туризъм и Министерството на туризма в София. Участие взеха множество експерти и предприемачи, които изложиха своя опит и проблемите, с които се сблъскват, по отношение на налагането и популяризирането на България като „дестинация в четири сезона“ на европейския и световния пазар. Общото мнение бе, че е необходимо актуализиране на националната стратегия за туризма, съобразено с дигитализацията в сектора и новите IT реалности. Зам.-председателят на Националния борд по туризъм Мартин Захариев напомни и за други належащи промени, забавяни с години, които пречат за развитието ни като туристическа дестинация:

Нужно е ново картографиране на дигиталното представяне на нашите екомаршрути – пешеходни, вело или конни, а също и спа, и винените дестинации. Необходима е разработката на съвременен интернет сайт със собствена резервационна система, редизайн на профилите на страната в социалните мрежи, регулярна актуализация на информацията в официалния ни туристически портал, създаване и поддръжка на информационно-рекламни точки на основните входни пунктове на страната. Особено важно е планирането и осъществяването на онлайн кампании за популяризиране на различните видове туризъм например – фестивалния. В България има близо 370 фестивала, което е огромен магнит за наши и чуждестранни туристи. Не на последно място трябва да е партньорството с мобилните оператори, което да позволи рекламата на България като дестинация например със съобщение, което да поздравява с „добре дошли“ всеки чужденец, пристигнал у нас.

Международни изследвания сочат, че през 2017 година 46 на сто от туристите в Европа са организирали своята ваканция онлайн. Прогнозите са, че през следващите 2 години тези проценти ще достигнат до 60. Това се дължи най-вече на доброто представяне и засиленото присъствие на държавите, презентиращи своите туристически услуги и забележителности онлайн. Министерството на туризма съзнава важността на онлайн присъствието, като усилено работи в тази посока. За това свидетелства успешният, по думите на министър Ангелкова, проект за мобилното приложение I love Bulgaria, съдържащ информация за туристически обекти и забележителности от всички области на страната. Приложението се използва активно от 16 000 души месечно. Министърът на туризма анонсира и една нова услуга, създадена в полза на бизнеса:

Независимо от това, че Министерството на туризма е едно от най-младите, то ще бъде една от първите администрации, които ще позволят на бизнеса, освен електронен подпис, да използва и лицева идентификация, така че документите, които подават, да могат да се оформят и през смарт телефоните. Това ще улесни предприемачите и инвеститорите, а предоставянето на различните административни услуги ще става за много по-кратко време. Бета-версията на тази услуга, ще представим в средата на ноември.

За да отбележи забележимия принос в развитието на туризма на различни институции и общественици по подобаващ начин, Националният борд по туризъм избра да закрие събитието с връчването на годишните награди за най-съществен принос в областта. Отличието представлява статуетка, на която е изобразена монета с роза. Символът не е избран случайно, тъй като именно това великолепно цвете е украсявало монета, открита край Казанлък и датирана от 389-356 г. пр. Хр. Сред наградените бяха общините Казанлък и Поморие, както и няколко национални всекидневника заради техни кампании, свързани с популяризирането на различни туристически обекти и опазването на културното наследство.

Още от рубриката

Българският туризъм плавно слиза по склона на своите успехи

През последните четири години българският туризъм вървеше постоянно нагоре и постигна ръст от 31на сто на туристите за периода. Миналата година увеличението спрямо 2017 г. беше 4,4 процента, а броят на туристите надхвърли 9 млн., което е повече от..

публикувано на 15.04.19 в 11:39

Ноемврийско туристическо изложение се подготвя вече в София

Туристическото изложение Travel Expo ще се проведе в през ноември в Националния дворец на културата в София и ще бъде насочено само към крайните потребители на туристическите услуги. За да участват в изложението, туроператорите, агенциите и..

публикувано на 14.04.19 в 10:00

„Слънчев бряг“ е най-евтин, но и предпочитан от британците

„Слънчев бряг“ е най-евтин за британските туристи в Европа. Това го прави изключително популярен сред тях, показва ново проучване в Обединеното кралство. Цените в черноморския ни курорт са с една трета по-ниски от най-близкия в класацията по този..

публикувано на 13.04.19 в 08:00