„Христо Стоичков. Историята“ разкрива неизвестни досега факти от биографията на легендарната футболна звезда

Снимка: БГНЕС

В началото на седмицата футболната легенда Христо Стоичков представи официално биографичната си книга в София. Тя е озаглавена „Христо Стоичков. Историята“ и е написана в съавторство с журналиста Владимир Памуков. Стоичков и Памуков увериха, че книгата не пести детайли и истини за кариерата на най-успелия български футболист, а разкрива много неизвестни досега факти.

Правил съм много грешки и те също са описани в книгата. Не съм спестил нито хубавите, нито критичните неща. Ако се променим сега, на 53 години, значи нищо не сме постигнали. А аз няма да се променя,отбеляза носителят на наградите „Златна топка“ (1994) и „Златна обувка“ (1990). В книгата се редуват весели и куриозни моменти, както и моменти на трудности и тъга.

За мен беше изключително удоволствие да си припомня случките от миналото заедно със Стоичков, каза Владимир Памуков на гостите. Със Стоичков се работи много лесно. Всички неща, които са в книгата, са разказани така, както са се случили, заедно с грешките и гафовете. Целта ни беше да покажем на всяко едно момче във всички краища на България, че човек може да бъде номер едно в света в дадена област.

За представянето на книгата в София пристигна международният футболен съдия Урисар Аспитарте. Трудно беше да бъдеш съдия, когато на терена играе Христо Стоичков, каза Аспитарте и разказа някои от интересните истории, свързани с нажежената атмосфера на “Камп Ноу” и огнените характери на Стоичков и Йохан Кройф. През 1990 година, по време на мача между „Барселона“ и „Реал“ (Мадрид), страстите на стадиона се нагорещяват и Стоичков настъпва Аспитарте. Футболистът получава червен картон, а впоследствие е отстранен за 6 месеца от футбола, което е истински кошмар за него. По-късно Стоичков и Аспитарте стават приятели, а съдията признава, че е имал щастието да опознае българина не само като пламенен играч, но и като всеотдаен и великодушен човек. По време на представянето на биографията на Камата, футболният съдия му направи неочакван подарък – по случай 100 годишнината на Баската футболна съдийска колегия Урисар Аспитарте връчи на легендарния български футболист жълтия и червения картон от емблематичната за кариерата на Стоичков случка, а той му подари футболните обувки, с които го е настъпил преди 28 години.

На представянето на автобиографията дойдоха и трима президенти на България. Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев лично поздравиха Христо Стоичков и му благодариха за радостта, която е донесъл на българския народ. Сред гостите бяха много от спортните легенди на България и приятели на Стоичков, който раздаде десетки автографи на почитателите.

В типичния си директен стил Камата не пропусна да коментира намеренията на България да кандидатства за домакин на световното първенство през 2030 година заедно с Гърция, Сърбия и Румъния. Новината за планираната кандидатура привлече силно вниманието на балканските медии. На въпрос на журналисти от Българската националната телевизия относно мнението му за тези планове, Христо Стоичков лаконично отговори, че страната няма абсолютно никакъв шанс, и че такава идея никога не би могла да се осъществи.

Още от рубриката

ФИФА отбеляза 25-годишния юбилей от четвъртото място на България на Мондиала в САЩ

Магазинното предаване на ФИФА за световен футбол посвети последния си епизод на най-големия успех на България на Mондиал – 4-то място, постигнато в САЩ преди четвърт век. В чест на юбилея, телевизионен екип на световната централа посети страната ни и..

публикувано на 20.01.19 в 09:10
Снимка: blagoevgrad.eu

Звезди в ските участват в клипа за Световната купа в Банско

Най-актуалните звезди в алпийските ски при мъжете са главни герои в новия клип за Световната купа в пиринското градче Банско (22-24 февруари). За да промотират най-голямото спортно събитие в България за 2019 година пред камерата безвъзмездно застанаха..

публикувано на 13.01.19 в 08:05

Спортната 2018 година за България

Да се прави годишен спортен обзор е задача нелека. Не заради тематиката, а заради обема на спортния календар, който е необятен със статистики в медали, класирания, метри, сантиметри, секунди… Нелека е тази задача и заради обективни дадености и..

публикувано на 29.12.18 в 08:00