„Христо Стоичков. Историята“ разкрива неизвестни досега факти от биографията на легендарната футболна звезда

Снимка: БГНЕС

В началото на седмицата футболната легенда Христо Стоичков представи официално биографичната си книга в София. Тя е озаглавена „Христо Стоичков. Историята“ и е написана в съавторство с журналиста Владимир Памуков. Стоичков и Памуков увериха, че книгата не пести детайли и истини за кариерата на най-успелия български футболист, а разкрива много неизвестни досега факти.

Правил съм много грешки и те също са описани в книгата. Не съм спестил нито хубавите, нито критичните неща. Ако се променим сега, на 53 години, значи нищо не сме постигнали. А аз няма да се променя,отбеляза носителят на наградите „Златна топка“ (1994) и „Златна обувка“ (1990). В книгата се редуват весели и куриозни моменти, както и моменти на трудности и тъга.

За мен беше изключително удоволствие да си припомня случките от миналото заедно със Стоичков, каза Владимир Памуков на гостите. Със Стоичков се работи много лесно. Всички неща, които са в книгата, са разказани така, както са се случили, заедно с грешките и гафовете. Целта ни беше да покажем на всяко едно момче във всички краища на България, че човек може да бъде номер едно в света в дадена област.

За представянето на книгата в София пристигна международният футболен съдия Урисар Аспитарте. Трудно беше да бъдеш съдия, когато на терена играе Христо Стоичков, каза Аспитарте и разказа някои от интересните истории, свързани с нажежената атмосфера на “Камп Ноу” и огнените характери на Стоичков и Йохан Кройф. През 1990 година, по време на мача между „Барселона“ и „Реал“ (Мадрид), страстите на стадиона се нагорещяват и Стоичков настъпва Аспитарте. Футболистът получава червен картон, а впоследствие е отстранен за 6 месеца от футбола, което е истински кошмар за него. По-късно Стоичков и Аспитарте стават приятели, а съдията признава, че е имал щастието да опознае българина не само като пламенен играч, но и като всеотдаен и великодушен човек. По време на представянето на биографията на Камата, футболният съдия му направи неочакван подарък – по случай 100 годишнината на Баската футболна съдийска колегия Урисар Аспитарте връчи на легендарния български футболист жълтия и червения картон от емблематичната за кариерата на Стоичков случка, а той му подари футболните обувки, с които го е настъпил преди 28 години.

На представянето на автобиографията дойдоха и трима президенти на България. Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев лично поздравиха Христо Стоичков и му благодариха за радостта, която е донесъл на българския народ. Сред гостите бяха много от спортните легенди на България и приятели на Стоичков, който раздаде десетки автографи на почитателите.

В типичния си директен стил Камата не пропусна да коментира намеренията на България да кандидатства за домакин на световното първенство през 2030 година заедно с Гърция, Сърбия и Румъния. Новината за планираната кандидатура привлече силно вниманието на балканските медии. На въпрос на журналисти от Българската националната телевизия относно мнението му за тези планове, Христо Стоичков лаконично отговори, че страната няма абсолютно никакъв шанс, и че такава идея никога не би могла да се осъществи.

Още от рубриката

Снимка: БГНЕС

Алберт Попов – младата надежда на българските ски

33 години след успехите на легендарния Петър Попангелов, България следи с надежда изявите на младия скиор Алберт Попов. Този сезон, още с първия старт през ноември 2018 г. в Леви (Финландия), той успя да събере необходимите точки, класирайки се на..

публикувано на 05.04.19 в 11:11

Даниел Асенов: Вярвам, че с моя стил на игра ще успея

Едва 21-годишен, роденият в ямболското село Кукорево Даниел Асенов този месец записа във визитката си шеста европейска титла – от първенството по бокс до 22-годишна възраст във Владикавказ, Русия. По-малкият му брат Боян пък завоюва сребро със..

публикувано на 27.03.19 в 11:55

Нургюл Салимова – явление на шахматната сцена

„Вярвам, че успехът се постига с труд и постоянство“, казва момичето, което през 2017 година поставя рекорд за най-млад шампион сред жените в историята на българския шахмат. В момента 15-годишната българка е на първо място в световната ранглиста..

публикувано на 13.03.19 в 10:50