Олимпиецът Иван Манев за хармонията с природата

Иван Манев (първият от дясно на ляво) със съотборниците си, спечелили бронзов медал на четворка каяк-1000 м на Олимпиадата в Москва през 1980 г.Иван Манев е от онова поколение български спортисти, които през 1980 г. в Москва регистрираха най-доброто представяне на България на Олимпийски игри. На четворка кану каяк-1000 метра става носител на бронзов медал. Така страната ни се нарежда на трето място по брой на медалите, печелейки общо 41, от които – 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови. Разказва, че тогава за първи път в каяка България постигна медал, нещо, което беше почти невъзможно. Допълва, че конкуренцията е била голяма и че на финала почти едновременно са влезли 9 лодки. Със съотборниците му не са се надявали на такъв успех, защото руснаците са били сочени за фаворити.

Отначало не можехме да почувстваме нищо, защото тренировките бяха уморителни. За да постигнем този резултат, бяхме положили неимоверни усилия. В мъжкия каяк е много трудно. В първия момент не знаехме на кой свят сме, много по-късно започнахме да усещаме резултатите.

Преди да се занимава с гребане, Иван Манев е опитвал и други спортове, но навсякъде са му отказвали с обяснението, че няма данни.
Случайно един приятел ме записа на каяк, нещо, което не ми беше известно дотогава. Бях ученик в Х клас, когато започнах. Първите успехи бяха през 1968 г. при юношите, след това 1969-а, първо сребърен, после златен медал, 1971-а – първият медал на европейско първенство за младежи и така започна всичко.

И до днес, макар и на възраст, може да бъде видян с каяка на гребната база в Панчарево край София. 68-годишният спортист поддържа форма с походи по планините, прави кросове, плува и навсякъде се придвижва с колелото си. Така от Иван Шампиона в миналото става Иван Железния:

Снимка

Не съм спрял да тренирам вече 50 години. Като свикне човек на по-високо темпо – да спортува или да прави диета, като минат 40-50 дни, организмът свиква и връщане назад няма, то е равносилно на болестно състояние. Това  трябва да го знаят всички хора, т. е.,  нещо ако започнат, не трябва да го спират. Защото летвата незабелязано е вдигната от тази диета или от спорта през тези дни. Затова и при мен няма спиране. На Панчарево самата вода ме освобождава от всички негативни влияния. Усукването, което е характерно за каяка, е единственото упражнение, което раздвижва вътрешните органи и човек отслабва. Дори и коремните преси не дават този ефект. Известно е, че от вътрешните органи зависи здравословното ни състояние.

Иван Манев е завършил математика в СУ „Св. Климент Охридски“. Като дете, освен приказките са го интересували забавната математика, физиката, астрономията. Тези науки бяха толкова интересни, че исках да видя докъде се простира вселената и още по-нататък какво става. Така достига до извода, че само чрез математиката, проверявайки всяко едно твърдение, човек може да се научи да мисли задълбочено. Автор е на книгата „Ключът към абсолютното“, в която прави своите философски изследвания на мисленето. В нея подчертава, че всичко се дължи на „абсолютната хармония на Божията любов“. Убеден е, че от най-ранна детска възраст у децата трябва да се развиват процесите на мислене.

Образованието ни развива, когато ни прави по-активни физически, умствено и духовно, т. е. приближава ни до Бога. Чрез образованието у децата трябва да се насърчават активността, която имат, уменията, които притежават и да се упражняват да мислят. Необходимо е да знаят смисъла на всяка дума, до която се докоснат. Ние сме това, което са нашите навици. Затова у децата трябва да се формират физически навици, за да могат да издържат емоционалното натоварване и умственото напрежение. За съжаление, те са обездвижени физически и емоционално – не се занимават с изкуства и със спорт. Математиката може да ги провокира, но те си търсят решението на задачата в компютрите. И най-важно за духовното развитие е всичко да се прави с любов.

За тайната за запазване на младостта и духа Иван Манев казва, че с всяка мисъл, чувство и действие ние или сме в хармония с природата и това ни зарежда с енергия и се подмладяваме, или сме в дисхармония с природата или Божията воля и тогава губим енергия и остаряваме.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

„Христо Стоичков. Историята“ разкрива неизвестни досега факти от биографията на легендарната футболна звезда

В началото на седмицата футболната легенда Христо Стоичков представи официално биографичната си книга в София. Тя е озаглавена „Христо Стоичков. Историята“ и е написана в съавторство с журналиста Владимир Памуков. Стоичков и Памуков увериха, че..

публикувано на 06.11.18 в 11:46

Димитър Бербатов написа книга

Завършена е автобиографичната книга „По моя начин” на Димитър Бербатов. Луксозното издание (изд. „Сиела”) ще бъде официално представено на 10 ноември. Най-ярката футболна звезда на България през XXI век, постигнала световна известност, за първи път..

публикувано на 28.10.18 в 08:00

Карин Околие – спринтьорката с красива усмивка и борбен дух

Карин Околие е свикнала да бяга на две писти. Когато спринтира на лекоатлетическия стадион, секундата отмерва всяко едно нейно движение, мимика, емоция, жест. А иначе обича да разтегля времето, за да успее максимално да му се наслади...

публикувано на 27.10.18 в 08:00