Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„КаритАрт“ развива социално предприемачество сред младежи с увреждания

БНР Новини

Историята на най-голямата благотворителна организация на Католическата апостолическа екзархия в България – „Каритас София“, която се занимава с дейности, свързани с подпомагане на различни социално неравностойни групи, наброява вече 25 години. Като естествено продължение на работата с младежи с увреждания и положителното влияние на арт-терапията, която се провежда с тях, се ражда проектът „КаритАрт“, финансиран по „ЕЛБА 2 – развитие на социалното предприемачество за балканските региони“. 

Катя Найденова обучава доброволци




Това, което правим, са поздравителни картички, ръчно изработени от младежи с увреждания и техните родители – разказва за дейността на „КаритАрт“ Катя Найденова, ръководител на проекта и продуктов дизайнер. – Картичките, които предлагаме, са за различни поводи – официални празници като Коледа, Нова година, Великден, лични празници – рожден ден, раждане на дете, имен ден. Направили сме модели за фирмени празници, имаме малки картички за поздравление без конкретна причина. Също така се целим и в тези празници, които не са най-български – Свети Валентин, Хелоуин, но от които хората се интересуват и купуват картички за тях.

Младежите работят основно с хартия, украсяват своите прекрасни произведения с панделки и различни елементи за декорация. Творческият колектив на „КаритАрт“ много държи на доброто качество, както на материала, така и на изработката, защото е важно да се знае, че всичко, което излиза изпод талантливите им ръце, не е благотворителност.

Снимка

Това е социално предприемачество
– обяснява Катя Найденова. – Става въпрос за хора, които държат да работят и го правят добре и искат да изкарат, макар и минимални, средства чрез труда си. Ние не разчитаме на благотворителността на хората, а на това нашият продукт да се хареса и човек да купи също толкова добре изглеждаща картичка не от книжарница, а от нас, защото все пак имаме и кауза.

На територията на дневнния център за рехабилитация и интеграция на младежи с увреждания „Благовещение“, където се намира работилницата за картички, редовно работят около 6 младежи с увреждания и три от майките на тези деца.

Снимка

Работата по творческия процес е нещо, което дава на тези младежи самочувствие, увереност в техните възможности. Хората с увреждания безспорно имат таланти и просто трябва да бъдат поощрявани
– убедена е Катя Найденова. – Другата цел и желание е да ги интегрираме в обществото, т. е., самите те да повярват, че могат да бъдат равностойна част от нашето общество, създавайки техен си продукт, който да бъде харесван, предпочитан и купуван. Още един аспект от тази работа е сработването родител-дете, т. е., родителят да излезе от тежкото всекидневие на грижата за детето му и заедно да се потопят в един процес, който наистина е приятен и зареждащ и за двете страни.

Друго предложение на „КаритАрт“ е „Масова картичка с кауза“.

Снимка

Става въпрос за 4 картини на художници от Центъра за рехабилитация и интеграция, избрани на конкурсен принцип, които ще бъдат отпечатани в масов тираж и ще се предлагат на различни обществени места.

Снимка

А идеята е хората да видят, че и сред младежите с увреждания има талантливи и способни художници с богат душевен свят, който пресъздават с присъщата им дълбока емоционалност и вродения усет към красивото.

Снимка

Средствата от продадените картички отиват за самофинансиране на нашето предприятие – за да закупим отново материали за картичките, а също така и за да заплатим труда на хората, които участват в изработването им. Това не са суми, с които могат да се издържат, но е нещо стимулиращо, първо, във финансово изражение, второ – като стимул за самите тях, за самочувствие
– казва Катя Найденова.

Прекрасните картички на младежите с увреждания към „КаритАрт“ могат да се поръчат в онлайн магазина на социалното предприятие или на страницата им във Фейсбук.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10