Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Чолаков: „Детският гайдарски оркестър е гордостта на живота ми“

БНР Новини
Снимка: архив

Пословично красива е природата на Родопа планина. Едно от дивните ѝ кътчета е землището на Девин. Изключително е водното му богатство от лековити минерални извори – повече от 15. А от гледките на „Ягодинската пещера“, Чудните мостове, Триградското ждрело, „Дяволското гърло“, археологическите паметници на тракийската култура, спира дъхът на всеки природолюбител и турист. Не по-малко е чудото на родопската музика, с типичната за нея каба гайда. Това е характерният старинен инструмент за Родопите, отличаващ се с ниското си звучене. Интересно е, че се среща само тук. Вековна е традицията да се свири от стари и млади на каба гайда, която съпровожда и гласовитите родопски певци. Преди десетилетия в Родопите беше създаден световноизвестният оркестър „100 каба гайди“, често попълван от млади инструменталисти от района. Принос за приобщаването на съвременните деца към гайдата има ръководителят на детския оркестър от гр. Девин – Емил Чолаков.


От него научаваме подробности около историята на състава:




Гайдарският състав е създаден в далечната 1956 г. от Апостол Кисьов, основателят на „100 каба гайди“. По същото време той поставя началото на първата школа в Девин, която обучава деца не само на гайда, но и на кавал, тамбура – инструменти, които също се срещат в Родопите. По-късно той се мести в Смолян, където също създава школа, както и ансамбъл „Родопа“. А в Девин негов последователи и ръководители са Стоян Юруков. Детският гайдарски оркестър през годините е ръководен и от известния гайдар Васил Бебелеков, заминал по-късно за САЩ, починал наскоро. Паун Кушлев също е бил преподавател, както и Манол Ташков, който е водил кръжоци в цялата Девинска община. От него аз поех гайдарския оркестър в началото на 90-те години на м. в. когато завърших НУФИ – Широка лъка. Ръководя го и до днес. С гордост мога да кажа, че до ден днешен не сме прекъсвали своята дейност. Мисля, че така ще бъде и занапред, за да съхраним и популяризираме гайдарството в нашата страна. Не пропускаме съборите на Рожен, в Копривщица. Ходили сме в Гърция, Испания. Участвали сме в рекорда на Гинес – „333 каба гайди“, с което много се гордеем. Едно от най-големите ни постижения е наградата от Министерството на културата за принос за опазване и популяризиране на националната културна идентичност и вписването ни в националната представителна листа за нематериалното културно наследство през 2016 г.


Благодарение на своята отдаденост Емил Чолаков продължава да популяризира сред децата от Девин старинната каба гайда. Самият той се е учил от големите майстори – Манол Радичев, Михаил Калфов, Дафо Трендафилов. В Музикалното училище в Широка лъка е овладял и високата джура гайда, изучавал е редица теоретични дисциплини – полезни знания, които предава успешно на даровитите деца от школата и оркестъра.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15