Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките на деца с увреждания не искат да разказват драматични истории, а да водят нормален живот

БНР Новини
Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова

Там, където свършва социалната държава, на обществената сцена излизат социалните предприемачи. С една-единствена кауза – добротворчество в полза на по-слабия, по-беззащитния, по-уязвимия.

Социални предприемачи от девет европейски страни заедно с представители на бизнеса, институциите и гражданските организации обсъждат на двудневна конференция в София социалните възможности, които да подобрят живота на децата и младежите. На форума под наслов “Партньорство за промяна” столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че най-новата общинска програма, която ще започне от новата година и е на стойност 100 хил. лв., е за социални иновации.




СнимкаПолитиката ни в подкрепа на хората в неравностойно положение е да създаваме възможности пред тях – на първо място, образование на децата, но и на възрастните, за да се включат те успешно в социалния и икономическия живот – допълни тя. – През последните години създадохме няколко инструмента за подкрепа и сред тях са социалните ни предприятия. Например чрез общинското търговско дружество “Лозана” 28 души в момента работят в печатница, обществена пералня и цех за пакетиране. Но това е само един пример за възможностите пред останалите предприемачи.

Преди две години Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова приемат за своя кауза възможността майките на деца с увреждания да могат да работят и да се издържат сами. Така създават фондацията “Оле Мале”, която до момента е помогнала на близо сто жени чрез ръчно изработени предмети да се почувстват финансово независими. По-дългосрочната им цел пък е чрез промяната в законодателството, за която майките от месеци се борят, от ползватели на социални помощи те да се превърнат в данъкоплатци.

Снимка




Не знам как да разкажа личната история на майка на дете с увреждания – да си представите колко тежко е да работиш нощем между пристъпите на детето си, понеже няма смисъл да си лягаш, и колко трудно е да запазиш висок дух и работоспособност, когато невинаги инфраструктурата ти позволява да го разходиш
– каза Елисавета Белобрадова. – Всъщност майките не искат да разказват истории, които ще ви разплачат, а да водят нормален, дори скучен живот, без хиляди препятствия. И това представлява “Оле мале” – стремежът ни никога повече да не разказваме драматични истории и вместо това да се хвалим, че всички майки на деца с увреждания живеят чудесно.

На конференцията еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел пък постави акцент върху проблем от своя ресор и заяви, че най-голямото предизвикатество пред Европа се свързва с цифровите умения на нейните граждани. По думите ѝ, след 2020 г. деветдесет на сто от работните места ще изискват подобна квалификация, но днес едва 37 процента от хората я притежават. Тя препоръча също така използването на трите засега в България дигитални иновационни хъба.




СнимкаХъбовете са мястото, където социалните предприемачи могат да намерят информация и отговори на въпросите с какво финансиране разполагат и от какви ниши в пазара да се възползват – обясни Мария Габриел. – Защото е важно да се знае продуктът на какъв пазар ще бъде пласиран, така че бизнес моделът да не претърпи крах още през първите три месеца. Освен това хъбовете ще предлагат обучение на социалните предприемачи, за да имат успешни проекти.

Мария Габриел обърна специално внимание и на киберсигурността, подчертавайки, че 80 на сто от европейските фирми, включително и социалните предприятия, не знаят дали някога са ставали обект на кибератаки. Явлението обаче не засяга само личните данни, а и критична инфраструктура като здравеопазването, енергетиката, транспорта, образованието, каза още тя.

Снимка

Но тъй като около Коледа все повече говорим за добри дела, жените в “Оле Мале” имат една простичка мечта, една коледна амбиция, както я нарича Елисавета Белобрадова – да украсят със своите играчки коледните елхи пред всички общини.

Снимки: Диана Цанкова, БГНЕС и olemale.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08