Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

99 години от подписването на Ньойския мирен договор

Снимка: архив

Днес се навършват 99 години от подписването на Ньойския мирен договор. Той е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война. Подписан е на 27 ноември 1919 година в парижкото предградие Ньой сюр Сен от министър-председателя Александър Стамболийски и от представители на силите победителки. Според него България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 млрд. и 250 млн. златни франка. Освен това страната ни губи значителни територии, населени с компактно българско население – Западна Тракия, която е предоставена на Гърция, Южна Добруджа, която е включена в територията на Румъния, както и т.нар. Западни покрайнини, които се предоставят на Югославия. Общо 11 278 кв. км. територия е откъсната от България, а 600 хиляди българи остават извън границите на родината. Като неделима част от договора по искане на Гърция е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население от неговите родни огнища в Западна Тракия. Пак по силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, модерни военни технологии, флот и авиация. Сухопътните сили включват платена войска в размер на 20 000 души, жандармерия от 10 хиляди души и 3 хиляди души погранична стража, с които държавата да охранява границите си и да пази вътрешния ред.Договорът влиза в сила на 9 август 1920 г.

По повод годишнината ВМРО организира днес в столицата факелно шествие под наслов „Български марш – Долу Ньой!“. В него участие ще вземат депутати, членове и симпатизанти на ВМРО, българи от Македония и Западните покрайнини. Шествия ще има и в други градове на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05