Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Таласъмски истории” – вълшебната приказка-игра, която завладява малки и големи

БНР Новини

Децата обичат да четат. Обичат и да играят. А има ли нещо по-интересно от това да изиграеш любимата си книга? Преди няколко години на българския пазар се появява първата по рода си приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче”, а днес е факт и настолната игра за цялото семейство „Таласъмски истории” на основата на тази книга. Те са дело на Никола Райков, автор и създател на истории, в които децата сами избират какво да направят главните герои, как да се развият събитията, да изберат варианти на действието и да стигнат до различни финали.

За разлика от много други, „Таласъмски истории“ не е състезателна игра. За да достигнат до успешен край, играчите трябва да се научат да си помагат и да работят в екип.

Мая Бочева и Никола Райков




В основата си „Таласъмски истории“ е кооперативна игра, т. е., опитва се да научи децата да преодоляват собственото си его, да действат заедно за постигане на общата цел – обяснява Никола Райков. Това е важно, защото живеем в свят, който е твърде конкурентен. Много детски книги, филми и игри са изпълнени с отрицателни герои и негативи. А тази игра търси баланс и показва, че е възможно да има интересна история и без да има противоборство в нея.

Правилата са прости. Таласъмчетата трябва да преодолеят препятствията по пътя и да стигнат до финала за определен брой ходове. Всички играчи хвърлят зарчетата си едновременно, обсъждат ситуацията и могат да разменят числата, които са им се паднали, за да помогнат на изоставащ играч, да избегнат заложените капани или да се сдобият с таласъмски предмети. Играта се смята за успешно завършена, само ако до финала са успели да стигнат всичките играчи. В противен случай играта губят всички.



Нестандартно изглежда и игралният борд, който е изработен като пъзел.

До това решение се стигна съвсем случайно. В един момент се оказа, че бордът е твърде голям, и единственият начин да го съберем в кутията, беше да го направим на повечко парчета като пъзел – разказва за иновативната идея Никола Райков. – И всъщност така се получи много приятно, много игрово като решение. Преди да започнат самата игра, децата трябва първо да сглобят игралния борд. Това е една мини-игра, преди същинската игра.



Вълшебно красивите илюстрации са нарисувани от талантливата Мая Бочева, която не за първи път работи с Никола Райков. Имаше ли сериозни предизвикателства този път?




На първо място – форматът. Играта е огромна. За да може да се сглоби един такъв голям проект, трябваше да го рисувам на множество части – споделя Мая Бочева. – Оттам нататък удоволствието беше невъобразимо, защото имаше голямо разнообразие в самата игра и ми позволяваше да развихря въображението си. На второ място е неизвестното. Аз знам някаква основна история, но нямам никаква представа как протича самата игра. Така че и аз самата с нетърпение чакам изненадата. С Никола Райков се работи с голяма лекота, защото е много взискателен и има точно виждане за определени неща и герои, но и ме оставя да рисувам спокойно, да си измислям и харесва това, което правя.



Първите тестове на играта „Таласъмски истории” минават много успешно.

Със сина ми и съпругата ми изпробвахме прототипа още в различните форми на създаване на играта. Това беше нужно, за да се изгладят, ако има, някакви проблеми. Играли сме и с приятелите на сина ми. За моя голяма радост, играта много им хареса, дори като дойдоха на следващия ден, първият им въпрос беше дали ще играем пак. Така че съм много доволен от това, как минаха първите тестове – казва Никола Райков и напомня, че целта на една игра не е да спечелиш, а да се забавляваш! 

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55