Младите музиканти във Филхармония "Пионер" правят всичко за "абсолютната музика"

Любомир Денев-син за премиерната програма на 29 ноември

Снимка: личен архив

За първи път в своята 66-годишна история Филхармония „Пионер“ ще изпълни Симфония № 3 (известна под името „Ероика“) от Бетовен. Концертът е в столичната зала „България“, вход свободен за студенти и ученици. На диригентския пулт е Любомир Денев-син, който ръководи оркестъра през последните десетина години. Любомир е завършил дирижиране в НМА в София. Сравнително скоро защити докторантура върху малко изследвана у нас тема – „Диригентски проблеми в звукозаписната сесия със симфоничен оркестър“. Като диригент се занимава със звукозаписна дейност на класическа музика, а също и филмова – най-често по поръчка на чуждестранни компании. От октомври е диригент и на Студентския симфоничен оркестър към Академията в София. Изключително съм щастлив, че работата ми с младите музиканти разширява своите мащаби. Благодарен съм и за възможността да дирижирам „Пионер“ от съвсем млада възраст. Може да се каже, че ние „растем“ заедно, защото поех оркестъра скоро след възстановяването му – споделя той.
Най-голямото предизвикателство, което сме си поставили в предстоящия концерт, е Трета симфония на Бетовен – продължава младият диригент. – Досега тя не е била в репертоара на оркестъра, макар че са изпълнявани симфонии № 1, № 5 и № 7 от големия композитор. Така че публиката ще има възможност да чуе нашия поглед към това велико произведение. Младите оркестранти сами избраха творбата. Те я обичат неимоверно много и репетициите ни преминаха със страхотен ентусиазъм и енергия. Смея да кажа, че в момента оркестърът е в прекрасна форма. Освен „Ероика“, ще изпълним и една кратка творба – „Интермецо“ от операта „Селска чест“ на Пиетро Маскани. Тя ще прозвучи в памет на Стефан Линев – български диригент, който си отиде наскоро. Той беше приятел на фондация „Проф. Влади Симеонов“, на оркестъра, а някога самият той е свирил в него. Стефан Линев дирижира и на концерта по повод 60-годишнината от създаването на „Пионер“. Избрахме „Интермецо“ от Маскани, защото то е сред последните неща, дирижирани от него. Доколкото знам, той имаше някакъв специален сантимент към тази музика.

Известно е, че Филхармония „Пионер“ е основана от големия наш диригент проф. Влади Симеонов. Когато той си отиде от този свят, за „Пионер“ настъпиха трудни години и дори преустановяване на дейността. Главно с усилията на бивши оркестранти и фондация „Проф. Влади Симеонов“ оркестърът беше възстановен и започна активен концертен живот.

През последните години в „Пионер“ свирят юноши и младежи на възраст между 14 и 23 години – пояснява Любомир Денев-син. Повечето са ученици от Националното музикално училище и студенти в Националната музикална академия в София. Те са искрено отдадени на музиката – при нас няма заплащане, нито някой ги задължава. Те просто са млади хора, които искат да се развиват като музиканти. Буквално вчера споделих с тях своето изумление от факта, че в една от най-бедните страни в Европа (каквато е нашата), има такива млади музиканти като тях, които правят всичко това за „абсолютната музика“. Правят го, за да се срещнат със сериозни класически произведения, да преодолеят техническите трудности, да покажат какво могат и да преживеят на сцената тези силни емоции заедно.

Благодарни сме на институциите, които винаги ни подкрепят,без което би било невъзможно да работим – Министерството на образованието и науката, Двореца на децата, където репетираме, фондация „Влади Симеонов“ и, разбира с– нашите домакини Софийската филхармония.

Снимки: личен архив