26 български филма гостуват в Монреал

"8 минути и 19 секунди"

От 29 ноември до 6 декември новото българско кино гостува в Монреал. Синематеката на Квебек ще бъде домакин на панорама с 26 филмови заглавия от всички жанрове от последните 20 години, част от които с престижни награди и номинации от различни фестивали по света. Избраните ленти включват както международни копродукции, така и по-малки, нискобюджетни произведения. Целта е българското кино да бъде представено пред максимално широк спектър канадска и международна публика. Това е втората по рода си ретроспектива на нашето кино в Канада след 2001 г. Откриването е с премиерата за Северна Америка на филма-омнибус по разкази на Георги Господинов "8 минути и 19 секунди". Сред заглавията са Vivaldi Winter, най-новата анимация на номинирания за "Оскар" през 2017 г. режисьор Теодор Ушев, "Докосване" на Велислав Казаков,който живее и твори в Монреал, българско-канадската копродукция "Нов живот" на Стефан Иванов и др.

Още от рубриката

Жените, оставили отпечатък в сърцето на Христо Ботев

Описват жените, докоснали най-нежните душевни струни на гениалния поет Христо Ботев, като забележителни и одухотворени. Те са не само красиви и начетени, но и отдадени на висши идеали. Кои са те и защо остават в сянката на поета? От малкото..

публикувано на 14.02.19 в 12:46

Художничката Мая Петрова възражда старинната техника винорел

Художникът винаги намира в това, което харесва, неочаквани възможности и решения, а живописта е толкова многолика, че предлага безкрайна свобода на експериментите и фантазията. Преди две години художничката Мая Петрова се запознава със стара..

публикувано на 14.02.19 в 08:00

Стъклото е акцент в деветото издание на "АртРозалиада – живописен пир на любовта и виното".

Международният форум се организира всяка година във Велико Търново и е емоционален отклик на двата празника, посветени на любовта и виното, каза пред   БТА кураторът на изложбата доц. Владимир Аврамов. 120 участници от девет държави представят около 240..

публикувано на 14.02.19 в 08:00