26 български филма гостуват в Монреал

"8 минути и 19 секунди"

От 29 ноември до 6 декември новото българско кино гостува в Монреал. Синематеката на Квебек ще бъде домакин на панорама с 26 филмови заглавия от всички жанрове от последните 20 години, част от които с престижни награди и номинации от различни фестивали по света. Избраните ленти включват както международни копродукции, така и по-малки, нискобюджетни произведения. Целта е българското кино да бъде представено пред максимално широк спектър канадска и международна публика. Това е втората по рода си ретроспектива на нашето кино в Канада след 2001 г. Откриването е с премиерата за Северна Америка на филма-омнибус по разкази на Георги Господинов "8 минути и 19 секунди". Сред заглавията са Vivaldi Winter, най-новата анимация на номинирания за "Оскар" през 2017 г. режисьор Теодор Ушев, "Докосване" на Велислав Казаков,който живее и твори в Монреал, българско-канадската копродукция "Нов живот" на Стефан Иванов и др.

Още от рубриката

Специален фонд ще подпомага популяризирането на културно-историческото наследство на Югоизточна Европа

Постоянен фонд за сътрудничество в областта на културата създават страните от Югоизточна Европа /ЮИЕ/. Решението бе взето на среща на Съвета на министрите на културата от ЮИЕ, чийто председател през изминалата година бе България. Ролята,..

публикувано на 20.05.19 в 12:03

„Една книга – много издания“

По повод празника на славянската писменост, българската просвета и култура 24-ти май, Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич представя едни от най-ценните литературни творби, които притежава в изложбата „Една книга – много издания“. В колекцията е..

публикувано на 19.05.19 в 10:25

Фотографска изложба ни доближава до цветовете и културата в Азия

Фотографска изложба „Магията та Изтока“ е подредена в галерията на открито – „Моста на влюбените“ до НДК.  В нея е представен битът, културата и природата на 17 държави от Азия. Сред тях са Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Китай,..

публикувано на 18.05.19 в 10:33