26 български филма гостуват в Монреал

"8 минути и 19 секунди"

От 29 ноември до 6 декември новото българско кино гостува в Монреал. Синематеката на Квебек ще бъде домакин на панорама с 26 филмови заглавия от всички жанрове от последните 20 години, част от които с престижни награди и номинации от различни фестивали по света. Избраните ленти включват както международни копродукции, така и по-малки, нискобюджетни произведения. Целта е българското кино да бъде представено пред максимално широк спектър канадска и международна публика. Това е втората по рода си ретроспектива на нашето кино в Канада след 2001 г. Откриването е с премиерата за Северна Америка на филма-омнибус по разкази на Георги Господинов "8 минути и 19 секунди". Сред заглавията са Vivaldi Winter, най-новата анимация на номинирания за "Оскар" през 2017 г. режисьор Теодор Ушев, "Докосване" на Велислав Казаков,който живее и твори в Монреал, българско-канадската копродукция "Нов живот" на Стефан Иванов и др.

Още от рубриката

Проф. Ирина Маркова от Канада: България е моята втора родина

Ирина Маркова е професор по музика в Университета Йорк в Торонто, Канада, където е родена. Тя е основател и ръководител на хор за български народни песни „От извора” и на групата „Меден глас”, която изпълнява традиционен и обработен български и..

публикувано на 14.12.18 в 15:20

Стоян Николов-Торлака: Северозападният човек ще помогне на всеки, но пък няма да му спести мнението си

Написан на архаичен, образен и пиперлив език, “Северозападен романь” не просто пресъздава действителността в най-западналия български край – с мъртвите села, в които изтлява животът на шепа старци, и с все по-призрачните градове заради липсата..

публикувано на 12.12.18 в 12:59

„Родопски отражения“ – документален филм за душата на Родопите

В най-скоро време зрителите ще могат да видят документалния филм „Родопски отражения“, който ще ни поведе на едно вълнуващо пътешествие из загадките и неопитомената красота на Източните Родопи, сред останки от древни цивилизации. Ще ни срещне и с..

публикувано на 11.12.18 в 11:35