Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 български филма гостуват в Монреал

БНР Новини
"8 минути и 19 секунди"

От 29 ноември до 6 декември новото българско кино гостува в Монреал. Синематеката на Квебек ще бъде домакин на панорама с 26 филмови заглавия от всички жанрове от последните 20 години, част от които с престижни награди и номинации от различни фестивали по света. Избраните ленти включват както международни копродукции, така и по-малки, нискобюджетни произведения. Целта е българското кино да бъде представено пред максимално широк спектър канадска и международна публика. Това е втората по рода си ретроспектива на нашето кино в Канада след 2001 г. Откриването е с премиерата за Северна Америка на филма-омнибус по разкази на Георги Господинов "8 минути и 19 секунди". Сред заглавията са Vivaldi Winter, най-новата анимация на номинирания за "Оскар" през 2017 г. режисьор Теодор Ушев, "Докосване" на Велислав Казаков,който живее и твори в Монреал, българско-канадската копродукция "Нов живот" на Стефан Иванов и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йохана Траянова представя чрез фотографски техники жената като любов, закрила и... наркотик

За да изрази многоликостта на женските състояния и същност, визуалният артист Йохана Траянова си служи с ботанически форми, които пресъздава с фотографски похвати. Разказът й е иносказателен – той увлича зрителя, превръщайки го в активен..

публикувано на 08.03.24 в 06:15

Захари Карабашлиев представя във Виена последния си роман "Рана"

Нашумелият български писател Захари Крабашлиев ще представи в в австрийската столица последния си роман "Рана". Домакин на събитието във Виена, което ще се състои на 7 март от 18.30 ч. местно време, е Българският културен институт "Дом Витгенщайн"...

публикувано на 06.03.24 в 19:35

Преводачът Мариян Петров: Между народите на България и Северна Македония турбуленции няма

Макар България да бе първата държава, признала независимостта на своята съседка, още на 15 януари 1992 година, македонската култура, с известни изключения, не е достатъчно позната в страната ни. Затова Културният център на Република Северна Македония у..

публикувано на 29.02.24 в 10:55