Представиха календарите "Българските корени" 2019

В София Институтът за етнология и фолклористика към БАН представи календарите "Българските корени" за 2019 г. Единият е посветен на стогодишнината от Ньойския договор, с който се откъсват земи с изконно българско население от картата на България и се погребва националният идеал за единение на страната. Календарът е в памет на хилядите бежанци и жертви от загубените земи. Той е изцяло с преселнически носии и носи името "Три сестри – 100 години по-късно". Вторият е традиционният календар "Девойко, мари хубава", който вече трета година се реализира със съдействието на музеите в България и показва красотата на автентичните носии от различни етнографски райони на страната.

Още от рубриката

Образът на Васил Левски не престава да ни изненадва и вълнува

Откритието на млад уредник от музея в Карлово преди броени дни предизвика истинска сензация за широката общественост и за изследователите на живота и делото на Васил Левски. Името му е Виктор Комбов, който по време на кратката си научна..

публикувано на 11.12.18 в 11:34

Храм-паметникът „Св. Андрей Първозвани” в София пази паметта на опълченците на България

Тя е единствената не само в София, но и в Софийска епархия, започва разказа си за черквата „Св. Андрей Първозвани“ отец Стилиян Табаков, който служи в нея. Много малко са епархиите в Българската православна църква, в които има храмове с името на..

публикувано на 30.11.18 в 13:24

Една военноморска легенда продължава своя живот

Последната българска бойна подводница „Слава“ има  шанс да се превърне в музей на подводния флот. Вече седем години тя стои на  пристанището във Варна и чака да бъде решена съдбата ѝ. С течение на времето шансът подводницата да потъне в морето от отпадъци..

публикувано на 29.11.18 в 09:00