Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха календарите "Българските корени" 2019

БНР Новини

В София Институтът за етнология и фолклористика към БАН представи календарите "Българските корени" за 2019 г. Единият е посветен на стогодишнината от Ньойския договор, с който се откъсват земи с изконно българско население от картата на България и се погребва националният идеал за единение на страната. Календарът е в памет на хилядите бежанци и жертви от загубените земи. Той е изцяло с преселнически носии и носи името "Три сестри – 100 години по-късно". Вторият е традиционният календар "Девойко, мари хубава", който вече трета година се реализира със съдействието на музеите в България и показва красотата на автентичните носии от различни етнографски райони на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35
Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27