Представиха календарите "Българските корени" 2019

В София Институтът за етнология и фолклористика към БАН представи календарите "Българските корени" за 2019 г. Единият е посветен на стогодишнината от Ньойския договор, с който се откъсват земи с изконно българско население от картата на България и се погребва националният идеал за единение на страната. Календарът е в памет на хилядите бежанци и жертви от загубените земи. Той е изцяло с преселнически носии и носи името "Три сестри – 100 години по-късно". Вторият е традиционният календар "Девойко, мари хубава", който вече трета година се реализира със съдействието на музеите в България и показва красотата на автентичните носии от различни етнографски райони на страната.

Още от рубриката

На борда на флотската история в Деня на храбростта

В Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май, Националният военноисторически музей (НВИМ) по традиция отваря свободно вратите си за посетители. На празника гостите на Музея ще имат възможността да влязат в пилотската кабина на..

публикувано на 06.05.19 в 08:10

Света литургия на папата събра в София хиляди българи и чужденци

Хиляди българи и чужденци, носещи знамената на България и Ватикана, се стекоха на централния софийски площад „Княз Александър Първи” за Света литургия, отслужена от папа Франциск. Поканени за събитието бяха хора от различни вероизповедания в страната,..

публикувано на 05.05.19 в 17:27

Папа Франциск произнесе в София неделната молитва „Царица небесна”

В традиционната си неделна молитва „Царица небесна”, произнесена този път пред Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София, папа Франциск изтъкна, че с думите „Христос воскресе! – Воистина воскресе!” по българските земи православни и..

публикувано на 05.05.19 в 14:40