Представиха календарите "Българските корени" 2019

В София Институтът за етнология и фолклористика към БАН представи календарите "Българските корени" за 2019 г. Единият е посветен на стогодишнината от Ньойския договор, с който се откъсват земи с изконно българско население от картата на България и се погребва националният идеал за единение на страната. Календарът е в памет на хилядите бежанци и жертви от загубените земи. Той е изцяло с преселнически носии и носи името "Три сестри – 100 години по-късно". Вторият е традиционният календар "Девойко, мари хубава", който вече трета година се реализира със съдействието на музеите в България и показва красотата на автентичните носии от различни етнографски райони на страната.

Още от рубриката

Патриарх Неофит приветства папата в Синодалната палата

Българският патриарх Неофит и членове на Светия Синод приеха папа Франциск в Синодалната палата и останаха верни на позицията, че каквото да е общо богослужение е канонично неприемливо. Патриархът приветства папата и придружаващите го лица с „Добре..

публикувано на 05.05.19 в 13:57

Домът на генерал-майор Димитър Перниклийски – паметник на културата, попаднал при добър стопанин

Темата за опазването на културното наследство в България от дълго време е част от дневния ред на обществото. Само в столицата София броят на сградите – паметници на културата, е около 800. Проблеми с техния статут, даден им от Националния институт за..

публикувано на 02.05.19 в 13:34
Покръстването на българите, миниатюра от Ватиканския препис на Манасиевата хроника

Княз Борис I Михаил – един от най-далновидните владетели в българската история

Княз Борис I Михаил е една от най-значимите личности в Първото българско царство (681 – 1018). Неговото име е неразривно свързано с историческата съдба на народа ни и на Българската православна църква, която го е канонизирала за светец и почита..

публикувано на 02.05.19 в 08:00