Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 90 на сто от българските студенти в чужбина учат в европейски университети

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

През 2016 г. общо 12 201 български студенти са учили в чужбина. От тях 90.5 на сто (11 052 души) са възпитаници на европейски университети, показват данни на Евростат. По този показател България се нарежда пред страни като Швеция, Ирландия и Португалия. Лидер по студенти в друга страна от Европа е Великобритания. Малко над 144 хил. британци учат в университети на Стария континент. Общо близо 700 хил. са европейците, които учат в друга държава на континента. Почти половин милион студенти от Европа има в Азия. От тях 791 са от България. Страната ни изпреварва 6 държави от ЕС по този показател. Лидер по студенти в Азия е Великобритания с 220 хил. души, следвана от Германия и Франция. 177 български студенти учат в Африка, а 153-ма са се записали в университет в Северна Америка. Най-малко са студентите от България в Централна и Южна Америка – 19, както и в Австралия и района около континента – 9.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30