1 декември – Световен ден за борба със СПИН

На всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ в Европа

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и на Световната здравна организация, заразените с ХИВ в Европа са над два милиона души. Това означава, че на всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ или средно 5000 нови заразявания дневно. Над 150 000 нови случаи на зараза с ХИВ са съобщени в Европа през 2017г., като по-голямата част – близо 130 000, са в Източна Европа. 75 % от новите случаи са в Русия и Украйна.

През последните години броят на новите случаи в световен мащаб е сравнително нисък, но късната диагноза остава проблем. Всеки втори новодиагностициран заразен вече е в напреднал стадий. Един от пет заразени пък не знае това. Затова световните здравни агенции призовават за повече изследвания за откриване на вируса ХИВ.

От началото на годината до месец октомври 242 хил. лица са се изследвали за ХИВ в над 100 лаборатории в България, съобщи д-р Тонка Върлева, директор на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към здравното министерство. Открити са 269 нови случая на заразени с вируса на СПИН, с които общият брой на серопозитивните, от средата на 80-те години, когато в България бе установен първия случай, до сега е близо 3000 души. Смята се, че техният брой в действителност е доста по-голям и надхвърля 4000. Според Министерството на здравеопазването обаче, новооткритите случаи са несравнимо по-малко, отколкото в повечето европейски държави.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията, честотата на новите случаи с ХИВ в България е 2,7 на 100 000 души население, докато в страните от ЕС е средно 5,7 случая на 100 000. Най-уязвимите възрастови групи са младежите, които тепърва започват да водят полов живот и тези в активна възраст.

В България близо 88% от новорегистрираните ХИВ-позитивни са се инфектирали по сексуален път. (54% са мъже след сексуален контакт с мъже, 34% при хетеросексуални контакти и 10% при лица, употребяващи наркотици). Съотношението на инфектираните мъже към жени е 8:1. Най-засегнатата възрастова група остава 30-39 години – близо 40%. Най-голям е броят на новоинфектираните в София – 111, Пловдив – 28, Варна – 15, Бургас – 10. Годишно терапията на един заразен с вируса на СПИН струва на държавата около 20 000 лв.

1 декември е определен за Световен ден за борба със СПИН през 1988г. по инициатива на Световната здравна организация. Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да се подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с това заболяване.

Съставил: Мануел Савов

Още от рубриката

Професионалното обучение се завръща

От средата на миналия век в България общата образователна подготовка винаги е вървяла паралелно с професионалната. В началото на 80-те, в продължение на десет години двете системи са обединени в т.нар. учебно-професионални комплекси. Тогава като успешен..

публикувано на 21.05.19 в 11:28

Евроизбори 2019: Образованието е водещ приоритет за младите в ЕС

По данни на Евробарометър участието на младите хора в доброволчески дейности, организации или избори се е увеличило през последните години. Повече от половината от младите европейци смятат за водещ приоритет образованието и придобиването на умения...

публикувано на 20.05.19 в 13:44

Евроизбори 2019: Образованието е водещ приоритет за младите в ЕС

По данни на Евробарометър участието на младите хора в доброволчески дейности, организации или избори се е увеличило през последните години. Повече от половината от младите европейци смятат за водещ приоритет образованието и придобиването на умения...

публикувано на 20.05.19 в 13:26