Туршиите в традициите на българина

Напоследък диетолозите все по-често говорят за ползите от ферментиралите зеленчуци или т.нар. туршии. Това невероятно съчетание от витамини и пробиотици включва най-важните микроелементи, които прогонват надалеч досадните патогенни микроорганизми. Как става това? Пробиотиците поддържат във форма стомашно-чревния баланс, а това от своя страна засилва присъствието на полезните бактерии в организма. Добрата микрофлора пък се справя по естествен начин с нашествията на вируси и болестотворни бактерии. Затова все по-често лекарите съветват пациентите си да наблягат на пробиотиците в естествените им форми като киселото мляко и туршиите.

И ако върнем лентата назад във времето, ще си припомним разказите на нашите баби как още в края на есента всяко уважаващо традициите българско домакинство подготвяло запасите си стуршии за зимнина. Първа в класацията е царската туршия, която, ако не се задели на безопасно разстояние от домашните лакомници, бързо бързо се изчерпва преди Бъдни вечер. В състава ѝ влизат червена камба, карфиол и морков, а ароматът им се допълва от целина, дивисил, черен пипер на зърна, бахар и дафинов лист.

Снимка
Но за да се превърне в истинско кулинарно изкушение е важно втасването й да бъде по правилата – с премерени количества олио, сол, качествен оцет и захар или мед, по желание. Само при тези условия можем да се надяваме на полезните ѝ свойства. Естествено тази туршия можете да откриете и на пазара в различни варианти, но гаранцията за качество е относителна.

След царската туршия се нарежда ловджийската, която не ѝ отстъпва по полезни качества. В състава ѝ влизат пак същите зеленчуци, но към тях се добавя и крехка, средна на големина зелка, която се нарязва на тънко и се прибавя към останалите наситнени зеленчуци. Накрая всичко се залива със саламура от вода и морска сол, но без мазнина. Последната се добавя при сервиране, когато туршията се наръсва с червен пипер за аромат.

Снимка
Именно ферментиралите зеленчуци, (при положение, че не са пресолени) според най-новите изследвания на диетолозите увеличават количеството на витамините си. По време на ферментацията
бурканите се държат на хладно, но не и на отрицателни температури.

Вариантите за туршии са най-различни, стига да са направени с есенни зеленчуци, расли в градините, без пестициди и изкуствени торове.За любителите на пикантните есенни допълнения към зимните гозби е туршията от чорбаджийски чушки, която се приготвя сравнително лесно. Чорбаджийските чушки се нарязват на едро и се заливат с познатата вече саламура, като към нея може да се добавят зелени домати, чесън и копър. За зимните студове тя е прекрасно допълнение към боба или лещата, хем загрява организма, хем придава приятен леко кисел пикантен вкус на ястието.

Снимка
И все пак да не забравяме, че всяка българска домакиня си има своя запазена марка туршия. А за тези, които нямат време да приготвят зимнина, бабите на пазара предлагат всякакви варианти, които връщат любимите спомени от детството и уютните семейни вечери.

Снимки: архив


Още от рубриката

Българските шофьори в окото на бурята

В последно време животът на българските шофьори започна да става все по-труден и изпълнен с опасни завои. Вдигнаха данъците за старите коли, които са над 75% от автомобилния парк от 3 млн. превозни средства в страната. После косвено увеличиха..

публикувано на 14.12.18 в 11:40
Снимка: БГНЕС

Децата, преминали през детска педагогическа стая, не са престъпници

Полицията работи с много деца, те невинаги са извършители на престъпление , подчерта Благородна Макева, зам.-директор на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, на заключителното събитие по проект за превенция на детската престъпност,..

публикувано на 14.12.18 в 11:18

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години..

публикувано на 10.12.18 в 12:43