Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много усмивки и празничен дух

Предколедно с Детски хор „Бодра песен“

БНР Новини
Снимка: личен архив

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на чело на хора е Деница Узунова – дотогава втори диригент, ученичка и последователка на проф. Вичева. Под нейно ръководство „Бодра песен“ завоюва немалко успехи. Дори кратката равносметка за последните два творчески сезона е наистина впечатляваща:




Годината, която изпращаме, беше посветена на 55-годишнината на хора и по стечение на обстоятелствата беше изпълнена с много събития, разнообразни концертни програми и ангажименти, с които можем да се гордеем.


На практика ние нямахме ваканция. Започвам малко „отзад напред“, за да спомена най-важните ни награди. На единадесетото издание на Международния хоров фестивал в Охрид участвахме и в конкурса, и във фестивалната фолклорна програма. Сред хорове от 13 държави и 25 състава завоювахме „Гран при“, първа награда в категория „Детски хорове“, както и награди за най-добро изпълнение на духовна музика – „Отче наш“ от Стоян Бабеков и на песента „Мачки и значки“ на Запро Запров. Преди това, през сезон 2017-2018, записахме диск с много хубава коледна програма. Успешно се представихме и на Втория фестивал на коледната и новогодишната песен в Хасково.

Прекрасно преживяване беше изпълнението на „Миса бревис“ от Бенджамин Бритън. Представихме я на Великденския ни концерт със Симфониета „Шумен“. Това произведение подготвихме по специалната покана на композитора Милко Коларов, който дирижира нашето изпълнение на „Миса бревис“ в рамките на Международния фестивал „Варненско лято“. Известно е, че „Варненско лято“ е най-старият фестивал за класическа музика у нас и затова всички много се вълнувахме. Беше изключително удоволствие да работим с Милко Коларов, който съвсем скоро ни съобщи, че е написал песничка за най-малките ни хористи. Очакваме да ни я изпрати, за да я разучим. За нас, като последователи на Добри Войников (виден възрожденски учител, театрал, музикант от Шумен), изключително важни и отговорни бяха двата концерта, посветени на 90-годишнината на видния композитор Александър Танев. Дълбоко свързан с българската история, проф. Танев има произведения, посветени на нашия именит съгражданин. Изпълнихме песента „На Добри Войников“, която е по текст на шуменеца Стилиян Чилингиров и е химн на Международните детски хорови празници в Шумен. Прозвуча и една сюита, създадена от проф. Танев по песни на възрожденския просветител. Така отдадохме почит и на Добри Войников, от чието рождение се навършват 185 години. Наистина 2018-а беше изпълнена с много музикални събития за Шумен и за нас.


През лятото на 2018-а „Бодра песен“ подготви и една пъстра, емоционална и малко носталгична програма, озаглавена „Златните детски песни на България“ и посветена на „децата от всички поколения“. Проектът беше представен в ДКТ „Васил Друмев“ с участието на Симфониета „Шумен“ (диригент Левон Манукян, автор на аранжиментите), пианиста Георги Милтиядов и известния наш певец Орлин Горанов. Няма как да споменем всички значими събития от наситената програма на „Бодра песен“, но не бива да пропускаме традиционния коледен концерт.

Тази година той е на 19 декември. Децата отново ще бъдат на сцената заедно със Симфониета „Шумен“. В програмата са включени популярни коледни и новогодишни песни в нови аранжименти. А също – много усмивки и празничен дух.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04
Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35