Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Анатолий Макаров: Българо-руските отношения през 2018-та отбелязаха възход

Снимка: БГНЕС
Възобновяване на сътрудничеството между България и Русия на най-високо ниво – така описа 2018 година руският посланик Анатолий Макаров на годишната си пресконференция в София. Сред най-важните събития според него са посещенията на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев в Москва, заседанието на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, както и мащабните чествания на 140-годишнината от Освобождението на България. Посланик Макаров допълни, че Русия е заинтересована контактите на високо ниво да преминат към реални договорености и реализиране на проекти.

Дали проектът „Турски поток“ ще продължи в посока към България или Гърция засега не е решено, тъй като няма подписани документи. Според мен проектът да продължи през България е приоритетен въпрос, коментира посланик Анатолий Макаров изрази мнението си по отношение на „Северен поток 2“:

Въпреки че има политическа борба за влияние, разширяване на американското енергийно влияние, ние ще продължим да разясняваме, че това са икономически проекти, чиято задача е да се осигурят надеждни газови доставки за Европа. Ситуацията е сложна в света като цяло. За съжаление, стана модерно да се демонизира Русия. Търси се руска следа навсякъде, сега и в протестите в Париж, с които ние нямаме никаква връзка. Това започна след 1991 година с разпадането на Съветския съюз. В САЩ дори бяха направени медали за победата в Студената война. Но светът не може да бъде еднополярен, и ние искаме руските интереси да се взимат под внимание.

Диалог на всички равнища, само така могат да бъдат изяснени всички противоречия, убеден е Макаров. Евентуалното засилено присъствие на кораби на НАТО в Черно море и откриване на база във Варна или Бургас той оценява така:

Черно море трябва да бъде море на приятелството и мира, както каза и българският премиер Борисов. Не трябва да има провокации от трети страни. Аз съм за мира и откриването на фериботна връзка между Русия и България, за да могат хората да пътуват с автомобилите си за и от Новоросийск. Ние не можем да забраним на България да открие база на НАТО, ако реши. Но това би била нова ситуация, с нови условия. И подобно решение не би добавило топлина в нашите отношения.

Посещение на руския президент в България засега не се планира, но е възможно да се осъществи, ако има подготвени конкретни договорености в търговско-икономическата сфера, ако „Турски поток“ се превърне в „Български“ и има развитие по проекта „Белене“, уточни посланик Макаров. Той допълни, че на 7 юли 2019 година се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия и годишнината ще бъде отбелязана с много срещи и конференции.

Посланик Макаров допълни, че в нашата страна се е чувствал най-добре през цялата си дипломатическа кариера. Често, пътувайки из България, се убеждава, че това е много приятелска и близка страна за Русия, а българите се интересуват от двустранните отношения. Удовлетворен е, че има много регионални контакти, расте туризмът и търговският обмен, има силни връзки между побратимените градове, които са повече от 90.


Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45