Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предрождественски концерт на хор „Ваня Монева“ в Старинен храм „Света София“

Снимка: личен архив
С благословението на Негово Светейшество Неофит – Митрополит Софийски и Патриарх Български, събитието се организира от Софийската света митрополия. Концертът е на 16 декември от 18 ч., в Старинен храм „Света София“ – трикорабна базилика с незаменимо място в нашата история и култура.

С момичетата отдавна искахме да направим подобен концерт – споделя Ваня Монева, диригент на хора. Мисля, че сме единственият женски народен хор, който се осмелява да представи програма, съставена изцяло от църковни песнопения. Всяка година Софийската света митрополия организира Предрождественски концерт в тази прекрасна старинна църква. Сега ние сме щастливците, на които бе поверено да представят такава програма. Поканата получихме благодарение на иконом Кирил Попов, който познава много добре хоровото изкуство у нас, както и всички хорове, които включват православна музика в репертоара си.

Предпразничният календар на известната диригентка и нейния хор е доста натоварена – само преди седмица завърши краткото турне на г-жа Монева и три от певиците в Япония, където взеха участие в престижен джаз фестивал и изнесоха няколко концерта.

За пети път сме в Япония, но за втори път пеем в Blue Note. Наред с концертите в този елитен джаз клуб в Токио, взехме участие в  Montreux Jazz Festival Japan, също за втори път – споделя още Ваня Монева. – Този фестивал е своеобразна реплика на едноименния швейцарски престижен джаз форум, но е предназначен за източната част на земното полукълбо. Поканата получихме благодарение на нашата работа с композитора Джун Мияке в негов проект, който сме представяли няколко пъти в Европа и Азия. Концертите отново бяха много интересни и на много високо ниво. Имахме четири спектакъла в Blue Note. По средата на всяка част от програмата е включено наше ярко участие. Много се гордеем с това, защото след концертите винаги идват музиканти, хора от арт средите, които са впечатлени от българските гласове и тяхното вплитане в проекта на Джун Мияке. Краткото ни турне започна с концерт в град Йокохама, близо до Токио, в един много красив театър, в който се представят различни изкуства. В Япония винаги имаме впечатляващо добри условия в бек стейджа, отношението на хората, които отговарят за различни аспекти от артистичните ни изяви, винаги е прекрасно. Надявам се това да се случи скоро и у нас.



Разбира се, съвсем различни са емоциите, които владеят мен и космическите ми момичета в навечерието на Предрождественския концерт казва Ваня Монева. – Очакваме го с трепет. Вълнувам се дори само като си представя, че самият български патриарх Неофит ще присъства и аз, излизайки на сцената, ще помоля за неговата благословия, за да започне концерта. Убедена съм, че самата атмосфера в църквата, която ще ни обгърне, прекрасната акустика, красивата елха, която подготвят организаторите, ще превърнат този концерт в незабравим – и за нас, и за публиката.

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10