Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Там, където се преплитат легендите от времето на траките с модерните технологии във винопроизводството



Мелнишкият край е известен с характерните си вина. Сортовете Широка мелнишка лоза и Ранна мелнишка лоза, познат като Мелник 55, виреят единствено в долината на река Струма, а вината, произведени от тях, съхраняват и развиват българските винарски традиции. Природата и специфичния климат в региона на Мелник, допълнени от чистотата на околната среда, допринасят за високото качество на продукцията.



„Вила Мелник“ е разположена сред живописни лозя в местността Бели брег край с. Хърсово. Отличава се с това, че е семейна изба с близо 200 годишни традиции. Виното ѝ е произведено при стриктна организация на работата и голямо уважение към семейните ценности.Избата е включена в първата по рода си „Книга на фамилния бизнес в България 2017“ – издадена от Сдружението на фамилния бизнес в страната ни. Целта е да се почерпи от личния опит на успешните семейни компании, които са гръбнака на икономиката. От това издание научаваме, че идеята за съвременното шато се е зародила в младежките години на Никола Зикатанов, като начин да съхрани семейния поминък и преклонение към традицията, културата и природата на Мелнишкия регион, откъдето произхожда фамилията му.



За винопроизводството в района може да се говори много, а най-добре е, когато за него разказва човек, който от години е в този бранш. Таня Михайлова не е родственик на собствениците на винарната, но от години е свързана с тях чрез работата си. Много ми харесва да съм част от тази винарска изба, най-вече защото трудът ми е насочен и към съхраняване на старите български традиции и тяхното популяризиране в цял свят – казва Таня Михайлова и продължава:

Прието е бутиковите винарни в България по френски или италиански модел да се наричат „вила”, което значи, че са винопроизводител със собствени лозя. Капацитетът на нашата изба е 250 тона за година. Това е неголяма винарна, която си има свои тайни в правенето на виното. Нашите изби са отворени за посетители от страната и чужбина. Тук се правят различни фотосесии, организират се сватбени тържества и по този начин туристите запазват спомен за традициите, свързани с виното в Мелник.



Вече сме популярни не само в България, а и в Европа и в света. Изнасяме вино, основно от местните сортове. Имаме обаче и класически сортове лозя – каберне, мерло, сира. Без тях не може, защото са основни и участват в купажните вина. Гордея се с това, което произвеждаме, затова и толкова години се трудя за тази семейна изба. Не бих заменила работата си с друга. Оценявам и факта, че при нас се работи сериозно, коректно и сме силен и сплотен екип .
 

Таня Михайлова не пропуска да разкаже от личен опит и за удивителните качества на местния сорт – широка мелнишка лоза. Наречен е така заради широките мъхести листа на отглежданата тук лоза. Виното, произведено от този сорт, е второто по популярност чисто българско вино след  Мавруда.



При вкуса на виното се получава особена тръпчивост, ароматът от този сорт е неподражаем,
обяснява Таня Михайлова. В района на Мелник почвите са особено песъчливи, затова този сорт лозя виреят тук и никъде другаде. Има значение и средиземноморският климат, който навлиза по долината на Струма и придава спецификата на сорта. Гроздето от тези лозя се бере последно, защото най-късно зрее и изисква много слънце, за да се получи добро вино. Беритбата е през септември – октомври. В района на Мелник слънчевите дни са най-много на брой, а и топлината е много голяма в тази част на България. Всичко това прави мелнишкия край несравним с никой друг по отношение на винопроизводството.

Снимки: villamelnik.com

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38