Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български гласове в концерта на London Film Music Orchestra

Снимка: личен архив
На 21 декември в Covent Garden е последният за тази година концерт на London Film Music Orchestra със специален гост Крис Николаидес. В програмата са включени няколко пиеси на известния филмов композитор, ще прозвучат и още много популярни произведения от този жанр.

Оркестърът е основан през 2014 г. от две българки – сестрите Росица и Ивелина Душеви, които и до днес продуцират по три концерта годишно. Росица е виолончелистка, Ивелина – пианистка. Живеят в Лондон от близо 10 години. Родени са в Поморие, завършили са Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас, Националната музикална академия в София и Ecole Normale de Musique de Paris. Какво ги води до решението да създадат оркестъра, както и подробности за предстоящия концерт, научаваме от Росица:

За много хора е странно и често ме питат откъде е дошла идеята за този оркестър. Животът в Лондон е забързан, както навсякъде. Помня, че беше доста горещ летен ден, отивах да видя сестра си, която току-що беше родила първото си дете. По пътя си мислех какво да направим, за да излезем от този затворен кръг на еднообразните ни ангажименти с преподаването и т. н. Исках да направим оркестър, но той да е различен от другите и да е посветен изцяло на филмовата музика. Споделих с Ива и буквално същия ден започнахме работа по проекта. Тя направи сайт, обявихме прослушвания, започнахме репетиции и три месеца по-късно изнесохме първия концерт. London Film Music Orchestra е участвал на британския X Factor, миналата година – на Wireless Festival (пред повече от 50 000 публика), има редовна звукозаписна дейност. Осъществяваме и камерни продукции.


Отдавна искахме да изпълним музика, в която да звучи български фолклор. Когато подготвяхме програмата през лятото, чух отново саундтрака към филма „Триста“. Чух български мотиви, български глас, български кавал. Спомних си за своя дядо в България… За съжаление, той ни напусна преди дни, но ние посвещаваме това изпълнение на него. Солистка е Мария Георгиева, която учи в Лондон. Другата песен с български гласове е от холивудската продукция Never Give Up. Аранжиментът е за хор и оркестър, освен Мария, солистки са още три гласовити българки – Жасмина Живкова, Кристина Тодорова, Гергана Сиркарова. Може би тази песен ще бъде кулминацията на целия концерт.

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15