Изложба разкрива тайните на антична Аполония

Снимка: sofiahistorymuseum.bg
Експонати от колекцията на Лувъра разказват историята на Аполония Понтийска (днешен Созопол). Световноизвестният френски музей изпрати у нас множество артефакти, сред които бронзова статуя на божеството Пан, фрагмент от плоча с воини, глинена плочка от остров Св. Кирик, датирана от края на VI и началото на V в. пр. Хр, бюст на жена, датиран към 120 г. сл. Хр. и др. Археологическите проучвания на Аполония  са започнати още през 1904 година от френския дипломат барон Жул Александър Дегран и продължават до ден днешен. Всички експонати са подредени в изложба, проследяваща историята на града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура и всекидневен живот. Тя съдържа над 500 артефакта, организирани според мъжките, дамските и детските занимания в ежедневието. Сред тях са ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни накити, пинсета и мида с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на различни животни и др. Домакин на експозицията “Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите” до 10 март 2019 година е Регионалният исторически музей-София.

Още от рубриката

Фестивалът „София Менар“ събира отново любителите на киното

Българската столица е домакин на 11-тото издание на филмовия фестивал „София Менар“. Тази година той е посветен на игралното, документалното и късометражното кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка и среща своята публика с 40 заглавия,..

публикувано на 19.01.19 в 08:15

“Песента на дървото” звучи в етнографския музей

Културните достижения на европейската цивилизация навлизат с устрем в новоосвободеното ни отечество и срещат радушен прием в сърцата на жадните за нови знания и преживявания българи. Как се заражда градската култура – с откриването на..

публикувано на 14.01.19 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Пловдив – във фокуса на световните медии

Днес е кулминацията на дългия празничен уикенд 11-13 януари, в който се открива проектът „Пловдив – европейска столица на културата 2019”. Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще бъде в самото сърце на града на издигнатата специално за целта..

публикувано на 12.01.19 в 08:00