Изложба разкрива тайните на антична Аполония

Снимка: sofiahistorymuseum.bg
Експонати от колекцията на Лувъра разказват историята на Аполония Понтийска (днешен Созопол). Световноизвестният френски музей изпрати у нас множество артефакти, сред които бронзова статуя на божеството Пан, фрагмент от плоча с воини, глинена плочка от остров Св. Кирик, датирана от края на VI и началото на V в. пр. Хр, бюст на жена, датиран към 120 г. сл. Хр. и др. Археологическите проучвания на Аполония  са започнати още през 1904 година от френския дипломат барон Жул Александър Дегран и продължават до ден днешен. Всички експонати са подредени в изложба, проследяваща историята на града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура и всекидневен живот. Тя съдържа над 500 артефакта, организирани според мъжките, дамските и детските занимания в ежедневието. Сред тях са ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни накити, пинсета и мида с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на различни животни и др. Домакин на експозицията “Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите” до 10 март 2019 година е Регионалният исторически музей-София.

Още от рубриката

Българското оперно изкуство – без лятна ваканция

За 4-ти път в Белоградчик започва ежегодният оперен фестивал, представян от Софийската опера и балет „Опера на върховете – Белоградчишки скали“. Тези прочути скали са може би най-подходящият декор за „Ездата на Валкириите“ от Вагнеровия „Пръстен“...

публикувано на 20.07.19 в 08:30

Млади артисти от цял свят експериментират в София на тема „Форми“

Музика, кино, танц – освободени от академичните си рамки, като моментен импулс и вдъхновение. Това ни предлага шестият фестивал “180 ° – лаборатория за иновативно изкуство”, който ще събере млади творци от цял свят. Фестивалът, който носи в..

публикувано на 18.07.19 в 11:44

Бележити творци ще преподават в Международната лятна академия на изкуствата в Созопол

Под знака на изкуството, културата и музиката ще премине втората половина на месец юли в Созопол. Курортът, обичан от поколения българи заради своя неподправен чар и дух, е притегателен център за българския арт-елит по време на Празниците на..

публикувано на 15.07.19 в 11:10