Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортната 2018 година за България



Да се прави годишен спортен обзор е задача нелека. Не заради тематиката, а заради обема на спортния календар, който е необятен със статистики в медали, класирания, метри, сантиметри, секунди… Нелека е тази задача и заради обективни дадености и субективни пристрастия, които не се мерят със секунди и сантиметри.

Но такъв обзор трябва да има и той трябва да се подхване отнякъде. Например от частното към общото по някакъв критерии, като приемем, че частното е отделният атлет, а общото – спортът в който се изявява. Такъв критерий може да се намери в класацията „Спортист на годината“. В специална анкета своя обоснован вот дадоха 139 действащи спортни журналисти от 49 електронни и печатни медии. Според гласуването им, в челната десетка на "Спортист на годината 2018" се нареждат по азбучен ред: Александра Начева (лека атлетика), Александра Жекова (сноуборд), Биляна Дудова (борба), Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон), Катрин Тасева (художествена гимнастика), Кирил Милов (борба), Кубрат Пулев (бокс), Мирела Демирева (лека атлетика), Стойка Петрова (бокс), Тайбе Юсеин (борба). Покрай тези имена ще отсеем и спортовете, в които се е случило нещо по-значимо за България. Както се вижда, имаме такива, които са си традиционно „български“. Екзотични не се забелязват, с изключение на бадминтона може би, където сестри Стоеви спечелиха историческа европейска титла на двойки в Уелва (Испания).

Тайбе ЮсеинСпортист №1 на 2018 година е Тайбе Юсеин. Състезателката по борба в категория до 62 кг е тазгодишният носител и на друг ежегоден приз – Големия „Спортен Икар“. Тайбе изпраща една силна година, в която не допусна загуба на тепиха. През май тя стана европейска шампионка на първенството в Каспийск (Русия), а през октомври навръх 27-ия си рожден ден спечели златен медал на световното в Будапеща. А в Каспийск впрочем Биляна Дудова защити европейската си титла в категория до 57 кг. Наставникът на националния отбор по борба за жени Петър Касабов бе избран за Треньор на 2018. И за да останем при борбата, на това място трябва да отличим и 21-годишния Кирил Милов, който се завърна със сребро от Будапеща. Мъжете отсрами натурализираният наскоро арменец Айк Мнацканян, който надви само за 52 секунди алжиреца Тарек Азис Бенаиса и пред погледа на президента на МОК Томас Бах спечели бронзов медал в категория до 72 кг при класиците.

А пък на това място, ако се сетим за други тежкоатлетически и „български“ дисциплини като щангите, трябва да отбележим като самотен светъл лъч младока Христо Христов, който през тази година спечели сребърен медал от младежката олимпиада в Буенос Айрес, стана европейски шампион за юноши в кат. до 94 кг от Милано и спечели републиканската титла в своята категория при мъжете.

За Кубрат Пулев няма какво да говорим. Видя се какво му се случи на Хюи Фюри.

Но не може да не се спомене една дама с боксови ръкавици – Стойка Петрова. На световното в Ню Делхи тя загуби чак на финала. Е, и среброто е някаква утеха…

Александра Жекова контузена отсрами българската делегация на Зимната Олимпиада, като влезе на финала в бордъркроса и се класира шеста, обявявайки, че това ще е последната ѝ олимпиада. Другата бяла лястовичка в Пьонгчанг беше Владимир Зографски, който записа рекордното за българския ски скок класиране на олимпийски игри, завършвайки 14-и на нормална шанца. По-късно, през ноември, във втория кръг от Световната купа в Рука, Финландия, със скок от 140 м Влади се класира шести – също „елитен“ резултат.

Царицата! Отново три лекоатлетични дами на предна линия за честта на Родината. Две от тях – Мирела Демирева и Ивет Лалова, се представиха успешно на Европейския шампионат в Берлин, като едната взе среброто във високия скок, а другата завърши 5-а на 200 м.

Третата е всъщност едно девойче от Пловдив, което извиси българското знаме на пилона в Буенос Айрес на Младежките олимпийски игри. Златният медал на Александра Начева бе трети за нея от голям форум през този сезон. По-рано през годината тя спечели сребърен медал на еврошампионата за девойки под 18 години в унгарския Дьор, а седмица по-късно триумфира в Тампере като световна шампионка при девойките под 20 години с резултат от 14.18 м.

Явно трябва да вече да говорим за „бодра смяна“ в българския спорт, защото именно от игрите в Буенос Айрес, освен този на Алекс Начева, трябва да зачетем и други четири златни, три сребърни и два бронзови медала, след като титли спечелиха стрелецът Кирил Киров, бадминтонистката Мария Делчева, а двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот Димитров се отчетоха с две титли. Освен това Адриан Андреев спечели среброто на двойки в тениса, втори станаха щангистът Христо Христов и Валентин Андреев в хвърлянето на чук. Бронзовите отличия за България бяха извоювани от Галя Шатова (вдигане на тежести) и Едмонд Назарян (борба).

През годината страната ни бе домакин на няколко изключителни събития. Това са световните първенства по волейбол, гребане, художествена гимнастика, както и тенис турнира "София оупън" през февруари. Освен с домакинството българското участие ще се запомни единствено при грациите. Те отвоюваха общо три медала, като се настаниха на третото място. Момичетата взеха пълен комплект отличия – един златен, един сребърен и един бронзов медал, след като гимнастичките от ансамбъла триумфираха на финала на пет обръча, станаха трети в многобоя и си осигуриха квота за олимпиадата в Токио 2020. Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн пък спечелиха сребро в отборната надпревара. Всички тези успехи донесоха на националния ни отбор по художествена гимнастика поредното отличие за Отбор на годината.

Денислав КоджабашевСпортист №1 с увреждания пък е световният вицешампион по тенис на маса Денислав Коджабашев.

Във волейбола през 2018г. България беше съдомакин заедно с Италия, но отборът ни така и не стигна до финалите в Торино, след като не попадна в шестицата, а остана 9-и.

При тенис турнира по-добре да не говорим за българско участие, освен това на публиката. Първо събитието за малко да не се проведе, второ – Григор Димитров го пропусна този път и, трето, се видя, че след него няма никой дори на подстъпите на нивото му, макар той през тази година да впечатли само с пропадането в ранглистата.

И накрая – Царят! Националният футболен тим също бе номиниран за отбор на годината с четири поредни победи. В София националите се наложиха над отбори като Холандия и Швеция – 2:0 и 3:2. Надирахме още Беларус – 2:1 и Саудитска Арабия – 1:0, за да дойде въпросната серия от 4 поредни победи – 2:1 над Казахстан, 2:1 над Словения, 1:0 над Норвегия и 2:1 над Кипър. Логично и националният наставник Петър Хубчев бе номиниран за треньор на годината. Шампион за пети пореден път е пак „Лудогорец“. Впрочем за треньор на годината номинираха и Златомир Загорчич, щото въздигна „Славия“ до носител на Купата.

Толкоз за тази спортна година в България и извън. Ако нещо е пропуснато, не е нарочно! Весели празници!

Снимки: БГНЕС и БТА

Още от категорията

Елвира Краснобаева

Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната купа в Баку

Седмица след изключително успешната за българските гимнастички Световна купа в София, на която те спечелиха пълен комплект медали в многобоя, на състезанието от същия ранг в Баку нашите момичета завършиха с един сребърен медал. С тилияна Николова..

публикувано на 21.04.24 в 09:07

Звезди в спорта и граждани карат колело за по-чиста и красива столица

Десетки популярни личности в българския спорт ще поведат колоната на велошествието “София кара колело за по-чист въздух”. Всички те ще отправят послание за по-чист въздух и още по-красива и зелена българска столица. Стартът ще бъде даден днес в..

публикувано на 21.04.24 в 07:00
Илиана Раева

Български гимнастички няма да участват на състезания в Баку

България няма да участва повече на състезания по художествена гимнастика в Баку, обяви президентът на българската федерация по този спорт Илиана Раева.   Реакцията й идва след незаслужено ниската оценка (35.750), дадена снощи на българския ансамбъл..

публикувано на 20.04.24 в 12:03