Как да осъществим новогодишните си обещания в четири стъпкиНасищаме новогодишната нощ с обещания да променим живота си, ала с отгръщането на календара така и не настъпва лелеяното ново начало. И вместо веднъж завинаги да се откажем от вредните храни, да спрем цигарите, да залегнем над учебниците, да си намерим нова работа, да заминем на екзотично пътешествие, го караме постарому, влачейки след себе си порочните си навици, мързела или неудовлетворението си.

Оказва се, че всяко четвърто обещание, дадено навръх Нова година, пропада през първите две седмици, голяма част от добрите идеи преливат в добри пожелания до шест месеца и само осем на сто от набелязаните цели се осъществяват. Всички ние обаче можем да променим тази необнадеждаваща статистика на провалените мечти. Коуч специалистът Доброслава Мирчева разкри как да избегнем традиционните капани, за да дадем шанс на новогодишните си обещания:

Причината да не успяваме е, че обещанията, които в повечето случаи си даваме, не се различават особено от късметите в новогодишната баница. Да спра да пуша, да мина на диета, да си намеря нова работа са все добри неща, но ентусиазирате ли се наистина, когато си ги пожелавате?

Всъщност да се отървем от вредния навик и да достигнем набелязаната цел е труден процес, защото ни липсва мотивацията за промяна. Липсващата мотивация пък се съпътства от мързела, а и често се концентрираме върху нещата, които не искаме, и в такъв случай ни е трудно да проявим воля. Все пак не е невъзможно да превърнем новогодишните си пожелания в решения, стига да последваме тези четири стъпки.

Доста компоненти подпомагат изпълнението на едно решение – обяснява Доброслава Мирчева. – Най-напред е създаването на ясна визия за това как ще се преобрази животът ни, когато постигнем целта си. Следва изясняването на истинските причини за желаната промяна. Много важно също така е да имаме всекидневен контакт с целта, с тази положителна картина, която сме създали в съзнанието си, подкрепяйки я същевременно с малки стъпки. И накрая идва изграждането на нови навици и повишаването на стандартите в съответната област. Ако вземем например типичното заричане за диетата от 1 януари и го трансформираме в ясна визия за себе си като човек с лека походка, с дрехи, които обичаме, и го подплатим с личната причина – бих искал да бъда по-уверен в общуването, да имам по-голям контрол върху себе си и т. н., желанието веднага ще добие по-ясна и привлекателна форма.

Поставянето на краен срок за изпълнение на целта също е част от успеха, както и себепознаването, добавя Доброслава Мирчева.

Промяната всъщност е като планирането на един дълъг път и няма как да стигнем желаната дестинация, без да знаем откъде тръгваме и с какво ще се придвижим – продължава тя. – Себепознанието е първата стъпка, за да разберем какво ни движи, защо сме решили, че именно в тази област искаме да направим крачката напред. Себепознанието също така ни помага да открием изворите на мотивация и на сила вътре в нас, които да ни задържат с поглед към целта, независимо от това какво ще ни се случи по пътя. За да можем, когато дойдат трудните моменти, да се допитаме до мотивацията си и да знаем как да мобилизираме енергията си – и дори и да сме допуснали грешка, да я преодолеем с помощта на вътрешна си сила.

Първият ден на Новата година е само една дата, натоварена със символиката на новото начало, но ние всеки ден трябва да ставаме като на 1 януари – с идеята какво малко нещо мога да направя днес, за да се доближа с още една крачка до целта си, съветва още Доброслава Мирчева. Само така ще успеем да направим желаната промяна – не тази от днес за утре, а трайната и истинска трансформация, която да преобрази живота ни.

Снимка: Владимир Игнатов

Още от рубриката

Семинар по български език и култура събра в Търново участници от четири континента

В старопрестолния град Велико Търново се събраха представители от четири континента, обединени от желанието да изучават българските език, традиции, история и настояще. Занятията се провеждат в рамките на 42-ия Международен семинар по български език..

публикувано на 19.07.19 в 12:01

Българи изобретиха и патентоваха технология за добив на браунов газ от морската вода

От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света. С тези думи откривателят на брауновия газ - българинът Илия Вълков, формулира своето изобретение, вдъхновено от пасаж в Библията. Известен е..

публикувано на 19.07.19 в 11:19

Хакерско проникване в НАП отново бие тревога за киберсигурността в България

На 15 юли от базиран в чужбина сайт медиите и държавните институции в България научиха, че срещу базата данни на Националната агенция за приходите е извършена атака без никой да разбере. Анонимен мъж, представящ се като руснак, женен за българка,..

публикувано на 17.07.19 в 11:31