Ивайло Василев с първа награда от конкурса „Щелкунчик“ в Москва

Снимка: dberbatov.org
Ивайло е едва на 11 години, но вече е натрупал известност, която се умножава с всяка следваща награда. Ръцете на това дете „хвърчат“ – казва за него българинът Владимир Владимиров, преподавател по пиано в Мадрид. Ивайло има много красиво звукоизвличане, освен това композира за пиано и цигулка. Малко деца на тази възраст се разсвирват с прелюдиите на Рахманинов, с тригласни инвенции на Бах и с етюди от Дебюси. Въпреки крехката си възраст, той е широко скроена личност. Ивайло е ученик в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в класа на Емилия Канева. Известен педагог, тя е изградила много отлични български пианисти, спечелили награди на престижни конкурси.


Преди дни Ивайло се класира на първо място на международното състезание „Щелкунчик“ („Лешникотрошачката“) за деца до 14 г. Телевизионният конкурс е учреден от руския телевизионен канал „Култура“ през 2000 г. и оттогава се провежда ежегодно. Според регламента децата минават през три тура. Самият финал е със съпровод на оркестър, дирижиран тази година от Миша Дамев, който е бил и член на журито. Ивайло Василев е свирил третата част на Концерт № 12 в ла мажор от Моцарт. Същото произведение ще изпълни и през април заедно със Симфоничния оркестър на БНР.

Председател на клавирното жури е бил известният руски пианист и педагог Дмитрий Башкиров, а Ивайло е бил един от най-малките финалисти. Предишната му награда е през 2017 г., на седмото издание на международния клавирен конкурс „Анна Артоболевская“ (руска пианистка и педагог) в Москва, където отново печели първо място. Тогава изпълнил 8 произведения, а на заключителния концерт, покорил публиката с „Детски игри“ от Модест Мусоргски. Извикали го на бис и той имал възможността да представи интерпретацията си на „Токатина-колаж“ от „Полифонична тетрадка“ на Родион Шчедрин. В Москва 10-годишният (тогава) пианист попада на „Шест музикални момента“ от Рахманинов. Започва да разучава четвъртия от тях и много му харесва. След това с него се явява на конкурса De Bach au jazz в Гърция, в който се състезават пианисти до 25-годишна възраст, но голямата награда е една за всички възрастови групи. Печели я Ивайло.


В един от най-новите учебници по музика за българските училища Ивайло разказва на първокласниците за пианото като инструмент, а в електронния вариант са включени негови изпълнения. Той се надява да влезе в учебниците по музика и като композитор с някои от творбите си – „Село“, „Скерцо“ и др. Вече е сбъднал мечтата си да свири в столичната зала „България“. Много би искал един ден да стигне и доRoyal Albert Hall. С парите от наградите и стипендиите, които печели, смята да си купи черен роял, за да свири на него у дома.