Посткросингът – колекционерство, хоби и контакти с хора от цял святВ ерата на технологиите хората все по-рядко пишат и изпращат писма и картички по пощата, предпочитайки по-лесния, но и по-бездушния им вариант – електронния. Не така обаче стоят нещата с посткросинга. За автори на този уникален онлайн проект, който съществува от 2005 година, се смятат Анна Кампос и Паоло Могалес от Португалия.

Посткросинг е размяна на картички между хора от цял свят, която става на абсолютно случаен принцип, т. е., изпращате на едни хора, а получавате от други. Струваше ми се, че отнема много време, че няма да се справя, но въпреки това реших да опитам – разказва Ивелина Чолакова, запален посткросър вече повече от година и половина и продължава:

След като се регистрирате в сайта и посочите интересите си и картички на каква тема бихте искали да получавате, изтегляте първите 5 адреса. В момента, в който ваша картичка бъде регистрирана от получилия я човек, вашият адрес влиза в системата и вие може да получите картички от някого по света. Колкото сте по-нов, толкова по-малко са адресите. Колкото повече картички изпращате, толкова повече възможности имате да теглите нови адреси – обяснява съвсем простите правила Ивелина Чолакова.

Първата картичка, която получава, е от Япония.

Много добре си я спомням – усмихва се Ивелина Чолакова. – Беше в пощенската кутия, смачкана, прегъната на две, явно доста са я подмятали, но в крайна сметка пак се зарадвах.

Системата е организирана така, че броят на изпратените картички е равен на броя на получените. А вариантите да се изпрати картичка са два. Единият е традиционно, в плик. Но масово в системата на посткросинг е предпочитан вторият – открита картичка със залепена марка, която хората също се стараят да бъде интересна и красива. На нея се поставят и печатите по време на пътуване.Към април 2017 година в проекта са били регистрирани над 676 хиляди души от 208 държави. Много от участниците са деца.

Хората са много по-внимателни когато изпращат картички на деца – смята Ивелина Чолакова. – Имах случай с учител по английски от една френска провинция, който беше направил профил заради своите ученици с молба, изпращайки картичката, да напишеш на примитивен английски няколко думи на децата и да им зададеш въпроси. А те, от своя страна, отговарят в своя сайт, упражнявайки езика.Едно от най-интересните писма, които е получавала Ивелина, е от ученичка от Индия, която доста подробно описва живота си, а накрая на писмото дори има лого на индийските и на българските пощи. Беше се постарала да налепи марки почти на целия плик от едната страна, а от другата страна беше изрязала и залепила лица на известни индийски актриси – разказва Ивелина Чолакова. В една от международните групи пък момче решава да направи изненада на приятелката си за рождения ѝ ден и моли посткросърите да ѝ изпратят картичка с пожелания. Разбира се, участва и Ивелина, а рожденичката събира над 1000 картички.Напоследък най-интересната за мен и много впечатляваща беше 3
D картичка от Барселона – споделя Ивелина. – През приложение в телефона, въртейки картичката, можеш да огледаш самата сграда от всички страни. През това време гид на няколко езика обяснява коя е тази сграда, от кого е построена, къде се намира. Има опция да си купиш билет, за да я посетиш. Времената са такива, че скоро ще се запознаваме с различни исторически забележителности по-интерактивно.В колекцията на Ивелина Чолакова присъства и картичка от най-малката реално работеща поща в света, която се намира на остров в Нова Зеландия, а за най-красиви Ивелина признава руските картички.

Това хоби ми носи само положителни емоции и си струва да зарадваш някого, като му изпратиш надписана на ръка картичка – казва Ивелина Чолакова. – Всеки ден надничам в пощенската кутия и е много приятно да знаеш, че можеш да видиш и нещо хубаво, освен рекламни брошури и сметки.

Снимки: личен архив