Бюджет 2019 – София не само „Расте, но не старее“, а и богатее

Снимка: архив
Девизът на българската столица София е „Расте, но не старее“. Ако погледнем планирания за 2019 година бюджет на общината, спокойно бихме допълнили този девиз с това, че не само, че расте и не старее, а и богатее.

Кметът на София Йорданка Фандъкова си навлече в последно време гнева на софиянци със зле направените ремонти в самия център на града, но очевидно разчита отново да получи одобрението им с рекордно високия бюджет на българската столица за 2019 г. Това всъщност ще бъде и година на избори – за Европейски парламент и общински, а в тази връзка някои наблюдатели побързаха да обявят новия проектобюджет на града за предизборен трик на Фандъкова.

Независимо дали това е така или просто става дума за спекулации, не може да бъде отречен фактът, че през 2019 година София планира да събере и похарчи 818 млн. евро срещу 731 милиона за 2018 година, което прави ръст от 11%. Това е най-големият бюджет в съвременната история на града. За сравнение ще кажем, че бюджетът на втория по големина град в България Пловдив е около 190 млн. евро.

Много важно е да се уточни, че този ръст няма да се постигне с увеличение на данъците, освен тези за старите коли, които парламентът прие и въведе в цялата страна. Значителна част от средствата идват по линия на европейските оперативни програми – 166 млн. евро. Най-много ще бъдат похарчени за инвестиции в инфраструктура – 282 млн. евро, като 156 млн. от тези инвестиции ще бъдат вложени в строителството на третата линия на софийското метро.

Столицата изглежда просперираща, но хората от провинцията напомнят, че България не е само София и че останалите региони, с малки изключения, са доста по-изостанали и бедни. Експертите потвърждават това с помощта на факти и цифри. Така например средната работна заплата в страната е около 600 евро, докато в София е над 750. Безработицата на национално равнище е малко под 6%, а в София липсва работна ръка. София произвежда над 40% от БВП на България и в нея живеят близо 2 млн. души от 7-те милиона българи.

Всичко това идва да покаже, че София е не само административният, политическият и културен център на България, а също така е и най-мощният в икономическо отношение град. Това означава, че тук не само се произвежда много, но и се потребява повече, отколкото в провинцията. Съвсем не случайно чужденците, идващи по-често в града, не пропускат да отбележат, че с всяко тяхно ново посещение откриват значителни промени в пейзажа и все по-заможни столичани.

Всичко това намира естествено отражение в бюджета на града и в плановете за изразходването на общинските пари от бюджета за 2019-та година. Един от основните приоритети на общината е решаването на екологичните проблеми в София, чиито жители доста страдат от замърсяването на въздуха с фини прахови частици и от тежкия смог в определени зимни дни. Затова и във финансовия план на общината са предвидени пари в помощ на домакинствата, които употребяват за отопление и домакински нужди въглища или дърва. Те ще бъдат подпомогнати да преминат на пелети. Градският транспорт ще получи автобуси на газ и електричество, ще бъдат доставени и нови трамваи и тролеи. Ще се ремонтират и благоустрояват редица паркове и градини, в София ще се изгради и аквапарк. Всичко това е с идеята софиянци да живеят при по-добри условия. С това намерение ще се ремонтират също основни улици и булеварди, които да направят града по-привлекателен и придвижването в него по-лесно и по-удобно.

Изминалата 2018 година не успя да даде добър пример в това отношение и осъществените и осъществяващите се ремонти в центъра на София предизвикаха много критики и широко недоволство у столичани и гости на града. До такава степен, че един от заместник-кметовете на общината се видя принуден да подаде оставка, а кметът Фандъкова обеща строг контрол върху ремонтните работи и високи изисквания по отношение на качеството на материалите. Дали тези уроци са научени от общинарите, ще се види още тази година на изборите.


Още от рубриката

България и Северна Македония: икономическите отношения набират скорост

С влизането в сила в началото на миналата година на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете съседки на Балканите - Република Северна Македония и Република България, те тушираха някои от историческите си спорове и..

публикувано на 12.03.19 в 11:04

Кандидати от всички сфери на бизнеса премериха сили в надпреварата за инвеститор на 2018 година

Общо 16 компании достигнаха до финала на конкурса „Инвеститор на годината“ за 2018 година. Кандидатите за приза бяха над 90 от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, науката и др. Какви са критериите, по които са..

публикувано на 11.03.19 в 10:51

Расте интересът на китайски инвеститори към българското земеделие

Китайските предприемачи в България се насочват най-вече към отглеждането на зърно, царевица и грозде . Например компанията на младия бизнесмен Цън Цон притежава над 4 хиляди декара с грозде в района на гр. Лом. Той купил земята с лозовите насаждения там..

публикувано на 09.03.19 в 10:30