Иван Гърбачев: Опитвам се „да намеря себе си“

Младият джаз пианист представи своя проект Time Lapse


Time-lapse е фотографска техника,при която се заснемат голям брой кадри през определен интервал от време, а след това се възпроизвеждат с многократно по-висока скорост. Така процеси, обхващащи голям период от време, се развиват пред очите ни за минути. За да заснемете такъв филм, ви трябват познания и специална техника. Но за да се приложи ефекта Time-lapse в музиката, е необходима творческа инвенция, разгърната в добра компания.

Може би това е и краткото описание на Time Lapse – първия авторски албум на Иван Гърбачев Ivan Garbachev, записан заедно с Александър Леков – бас китара, Николай Карагеоргиев – китара, Начо Господинов – барабани. През ноември, в рамките на Пловдивския джаз фестивал, музиката от албума прозвуча в Bee Bop Café – клубната сцена на форума. Пловдив е и градът, който Иван Гърбачев нарича „свой“. Роден в Казанлък, той започва да свири на пиано в детска възраст. След това завършва класически профил в Академията за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив, в класа на проф. Георги Кънев. Страстта ми към джаза разпали Мирослав Турийски, при когото завърших по-късно джаз пиано. Мога да кажа, че освен преподавател, той е и много добър мой приятел – споделя Иван и продължава:

Албумът е записан в Пловдив, в студиото на Александър Леков. Всичко е записано на живо, при това от първото изсвирване. Независимо, че бяхме в студио, не сме записвали отделно партиите, не сме смесвали след това… За първи път представихме музиката миналата година, на 24 май. След това отново изпълнихме програмата пред публиката на джаз фестивала. Много харесвам Пловдив. Духът на този хилядолетен град не може да бъде описан с думи, трябва да си там, за да го усетиш. Атмосферата е прекрасна, много романтично място, много спокойно, с много силна енергия, която всеки усеща по свой собствен начин. Концертният живот все повече се развива и има все повече места, на които да се изявиш като музикант. Пловдив джаз фест, който се утвърждава като един от най-добрите в България и кани световноизвестни музиканти, също допринася изключително много. Стила на музиката, която пиша, бих нарекъл по-скоро експериментален джаз, фюжън... Старая се да постигна различен звук, различни нюанси, опитвам се „да намеря себе си“. Записах албума с електрическо пиано. Предпочитам акустичния инструмент, най-добре роял, но рядко се намира дори качествено пиано извън концертните зали, а ние най-често свирим в клубове. Музиката в Time Lapse е изцяло моя, но всички участвахме в аранжиментите.


Младият музикант разказа още, че се е спрял на осемте пиеси, включени в албума, макар да е подготвил двойно повече. При избора са му помогнали останалите участници в квартета. Time Lapse се разпространява главно онлайн чрез платформата CD Baby. Иван Гърбачев е част и от възстановения преди няколко години „Замунда банана бенд“ (създаден през 90-те години на м.в.). Групата изпълнява хумористични песни, които имат по-скоро поп звучене и са съвсем различни от авторските пиеси на пианиста. Иван участва в още няколко формации. Често е на сцената с колегите си от Иван Гърбачев квартет, както и с редица други изпълнители. Пълен с нови идеи, той вече гледа към следващия си авторски проект, който е за по-голям състав и доста по-мащабен по своя замисъл. Както и към следващия си албум.

Снимки: личен архив