Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През януари в България излизат кукерите, за да изгонят злото

Снимка: БГНЕС
С настъпването на Новата година идва времето, когато българинът посреща най-много гости в дома си. Според стара традиция на имен ден се отива без предварителна покана, а в първия месец от годината своя имен ден празнуват много българи. Януари е и месецът, свързан с кукерските игри. В градове и села домовете са отворени, за да посрещнат танца на кукерите. Вярва се, че със страшните си маски те прогонват злите сили, които дебнат край хората.

В кюстендилското село Жабокрът например има два кукерски състава, които обикалят още от сутринта на 1 януари. Те са чакани гости във всеки дом, а участници в съставите са мъже на различна възраст, като сред тях има студенти, ученици, работници и дори полицаи по професия. В самото начало на годината те минават по къщите, облечени в традиционните костюми от животински кожи. Всички им се радват и ги даряват с желязна пара за здраве. Задължителна част от даровете са и домашно приготвени деликатеси от месо, питка, баница и вино.

Още от категорията

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45

В русенското село Черешово празнуват Дядовден

Единствено в русенското село Черешово в деня след Бабинден по стар стил отбелязват Дядовден. Празникът се отбелязва от 1957 година по идея на двама жители на селото – Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, - за да не се чувстват дядовците онеправдани. Прави..

публикувано на 22.01.24 в 04:50
Снимка: Facebook/ Българските корени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в..

публикувано на 19.01.24 в 12:55