Моряците на корабите за далечно плаване „Оборище“ и „Мургаш“ бяха най-далеч от родината в новогодишната нощ

"Оборище"
Снимка: БМФ

Екипажът на моторния кораб „Оборище“ на Параходство„Български морски флот“ с капитан Николай Балтаджиев и с главен механик Калоян Туйков първи посрещна Новата 2019 г. Това стана в руското пристанище Мурманск три часа преди у нас да отворим бутилките с шампанско. Последният пък, който изпрати 2018 година, е екипажът на моторния кораб „Мургаш“ с капитан Стоян Атанасов и с главен механик Валентин Гульпа, който е в тихоокеанското мексиканско пристанище Тополабампо. Най-близо до България навръх Нова година беше екипажът на ферибота „Героите на Севастопол“, който по това време направи преход в Черно море между украинското пристанище Черноморск и грузниското пристанище Поти.

Още от рубриката

Семинар по български език и култура събра в Търново участници от четири континента

В старопрестолния град Велико Търново се събраха представители от четири континента, обединени от желанието да изучават българските език, традиции, история и настояще. Занятията се провеждат в рамките на 42-ия Международен семинар по български език..

публикувано на 19.07.19 в 12:01

Българи изобретиха и патентоваха технология за добив на браунов газ от морската вода

От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света. С тези думи откривателят на брауновия газ - българинът Илия Вълков, формулира своето изобретение, вдъхновено от пасаж в Библията. Известен е..

публикувано на 19.07.19 в 11:19

Хакерско проникване в НАП отново бие тревога за киберсигурността в България

На 15 юли от базиран в чужбина сайт медиите и държавните институции в България научиха, че срещу базата данни на Националната агенция за приходите е извършена атака без никой да разбере. Анонимен мъж, представящ се като руснак, женен за българка,..

публикувано на 17.07.19 в 11:31