Новогодишните обръщения на политиците – по-натоварени с предизборни очаквания, отколкото с поздравления

Снимки: БГНЕС
Новогодишните обръщения на политиците в България обикновено са натоварени с послания, които да вдъхнат на гражданите положителни нагласи. Този път обаче те бяха някак различни. Президентът Румен Радев наблегна на негативните страни от действителността през отиващата си година, премиерът Бойко Борисов – на позитивните, а лидерът на опозиционната БСП Корнелия Нинова пожела смяна на статуквото.

Според президента Румен Радев, 2018-а е била година на корупционни скандали, ерозия на демократичните права и институции, проблемите не са били решавани, а отсрочвани и отстъплението на закона и справедливостта пред произвола продължава. Тези тежки думи са язвителна критика към коалиционното управление на ГЕРБ и Обединените патриоти, а изход от ситуацията държавният глава вижда в обединяването на усилия в името на справедливостта, законността, суверенитета и просветеното бъдеще. Соцлидерът Корнелия Нинова пожела 2019-а да е преломна година на смели решения и действия, която да донесе край на статуквото и промяна към по-добро. Подразбира се, че и държавният глава, и ръководството на най-голямата опозиционна сила в България, са за радикална политическа промяна чрез смяна на управлението. За тази година са предвидени европейски и местни, но не и редовни национални парламентарни избори.

Лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров заяви, че през 2019-та „от нас ще зависи дали България ще продължи да остава без хора и ще се превърне в територия, или ще обърнем курса“. Новогодишното обръщение на националиста бе основно фокусирано върху международната обстановка, в която той очаква „разместване в света, в Европа, а и у нас…“ Явно в момента вниманието му е повече съсредоточено върху предстоящите европейски избори, а във връзка с тях между партиите от „Обединени патриоти“ има търкания. Лидерът на „Атака“ иска да оглави листата на коалицията за евроизборите, но партньорите му от ВМРО и НФСБ – Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, имат други виждания. Преди два месеца Сидеров бе предупредил, че ако на евроизборите ГЕРБ и Обединени патриоти не постигнат по-висок резултат от БСП и ДПС, в България ще има предсрочни парламентарни избори.

ДПС е опозиционна сила, но се въздържа от критики към управлението. Като изтъкна, че 2019 г. носи нови предизвикателства и нови възможности пред България и пред Европа, лидерът на движението Мустафа Карадайъ пожела „заедно да направим онези промени, които ще начертаят по-добрия път за Родината ни“. Този по-различен тон не е признак за пасивност, а за дистанциране от крайности и внимателно следене на вътрешнополитическата ситуация с оглед ДПС евентуално да си възвърне някогашната ролята на балансьор в политическия живот на България.

Атакуван от президента, от част на опозицията и дори частично от малкия коалиционен партньор в управлението, премиерът Бойко Борисов заложи на умерено новогодишно обръщение с положителен тон. Във външен план той отчете активно участие в дебатите на ЕС за миграцията, за присъединяването на Западните Балкани към EС и за Брекзит, а във вътрешен план – рекордно голям държавен бюджет с ръст на БВП, на пенсиите и заплатите, който през новата година да продължи. Очевидно това ще са акцентите и в предизборната кампания на партия ГЕРБ през идните месеци.

Различията, които проличаха в новогодишните послания на политиците, са познати и отпреди, но напомнянето им в новогодишна обстановка е признак за  подгряване на изборните страсти през 2019 г.

Още от рубриката

Драми преди изборите в България за Европейски парламент

Изборите в България за Европейския парламент ще се проведат на 26 май и дотогава остават 67 дни. Регистрирането на кандидатски листи трябва да се извърши не по-късно от 32 дни преди изборния ден, а за повечето политически сили този въпрос е..

публикувано на 19.03.19 в 11:40

Отношенията с Русия зависят от външни фактори и след визитата на премиера Медведев в България

На 4 и 5 март премиерът на Русия Дмитрий Медведев направи в България официално посещение, което бе натоварено с високи предварителни очаквания. Допускаха се положителни развития по отношение на идеите за разклонение на газопровода Турски поток през..

публикувано на 06.03.19 в 12:12

Високи визити в България реактивират познати проатлантически и проруски позиции във властта

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна вчера на посещение в България след участие в среща на инициативата Б9 в Словакия. На въпросната среща България бе представена от президента Румен Радев, а той от кулоарите й коментира, че..

публикувано на 01.03.19 в 11:41