Новогодишните обръщения на политиците – по-натоварени с предизборни очаквания, отколкото с поздравления

Снимки: БГНЕС
Новогодишните обръщения на политиците в България обикновено са натоварени с послания, които да вдъхнат на гражданите положителни нагласи. Този път обаче те бяха някак различни. Президентът Румен Радев наблегна на негативните страни от действителността през отиващата си година, премиерът Бойко Борисов – на позитивните, а лидерът на опозиционната БСП Корнелия Нинова пожела смяна на статуквото.

Според президента Румен Радев, 2018-а е била година на корупционни скандали, ерозия на демократичните права и институции, проблемите не са били решавани, а отсрочвани и отстъплението на закона и справедливостта пред произвола продължава. Тези тежки думи са язвителна критика към коалиционното управление на ГЕРБ и Обединените патриоти, а изход от ситуацията държавният глава вижда в обединяването на усилия в името на справедливостта, законността, суверенитета и просветеното бъдеще. Соцлидерът Корнелия Нинова пожела 2019-а да е преломна година на смели решения и действия, която да донесе край на статуквото и промяна към по-добро. Подразбира се, че и държавният глава, и ръководството на най-голямата опозиционна сила в България, са за радикална политическа промяна чрез смяна на управлението. За тази година са предвидени европейски и местни, но не и редовни национални парламентарни избори.

Лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров заяви, че през 2019-та „от нас ще зависи дали България ще продължи да остава без хора и ще се превърне в територия, или ще обърнем курса“. Новогодишното обръщение на националиста бе основно фокусирано върху международната обстановка, в която той очаква „разместване в света, в Европа, а и у нас…“ Явно в момента вниманието му е повече съсредоточено върху предстоящите европейски избори, а във връзка с тях между партиите от „Обединени патриоти“ има търкания. Лидерът на „Атака“ иска да оглави листата на коалицията за евроизборите, но партньорите му от ВМРО и НФСБ – Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, имат други виждания. Преди два месеца Сидеров бе предупредил, че ако на евроизборите ГЕРБ и Обединени патриоти не постигнат по-висок резултат от БСП и ДПС, в България ще има предсрочни парламентарни избори.

ДПС е опозиционна сила, но се въздържа от критики към управлението. Като изтъкна, че 2019 г. носи нови предизвикателства и нови възможности пред България и пред Европа, лидерът на движението Мустафа Карадайъ пожела „заедно да направим онези промени, които ще начертаят по-добрия път за Родината ни“. Този по-различен тон не е признак за пасивност, а за дистанциране от крайности и внимателно следене на вътрешнополитическата ситуация с оглед ДПС евентуално да си възвърне някогашната ролята на балансьор в политическия живот на България.

Атакуван от президента, от част на опозицията и дори частично от малкия коалиционен партньор в управлението, премиерът Бойко Борисов заложи на умерено новогодишно обръщение с положителен тон. Във външен план той отчете активно участие в дебатите на ЕС за миграцията, за присъединяването на Западните Балкани към EС и за Брекзит, а във вътрешен план – рекордно голям държавен бюджет с ръст на БВП, на пенсиите и заплатите, който през новата година да продължи. Очевидно това ще са акцентите и в предизборната кампания на партия ГЕРБ през идните месеци.

Различията, които проличаха в новогодишните послания на политиците, са познати и отпреди, но напомнянето им в новогодишна обстановка е признак за  подгряване на изборните страсти през 2019 г.

Още от рубриката

ЕС ще защити правата на своите граждани, живеещи в Обединеното кралство след Брекзит

Българите и останалите над 3 млн. европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще запазят статута и правата си дори и Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение. Това е заявил главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние на среща в..

публикувано на 19.01.19 в 09:20
Снимка: Миглена Иванова

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан: Куба вярва, че силата на Европа е в нейното единство

На 16 януари т. г. в сградата на Съюза на българските журналисти със съдействието на асоциацията за приятелство „България-Куба“ се проведе среща на посланичката на Куба у нас Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан с журналисти и приятели на Острова на..

публикувано на 18.01.19 в 12:23
Снимки: БГНЕС и lockheedmartin.com

Проектът за закупуване на нови изтребители напредва, противоречията се множат

Правителството на Бойко Борисов предложи на парламента да одобри започването на преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70, при това като допусне възможността бъдещият договор „да се отклони“ от предварителните изисквания, на..

публикувано на 11.01.19 в 11:00