Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишните обръщения на политиците – по-натоварени с предизборни очаквания, отколкото с поздравления

Снимки: БГНЕС
Новогодишните обръщения на политиците в България обикновено са натоварени с послания, които да вдъхнат на гражданите положителни нагласи. Този път обаче те бяха някак различни. Президентът Румен Радев наблегна на негативните страни от действителността през отиващата си година, премиерът Бойко Борисов – на позитивните, а лидерът на опозиционната БСП Корнелия Нинова пожела смяна на статуквото.

Според президента Румен Радев, 2018-а е била година на корупционни скандали, ерозия на демократичните права и институции, проблемите не са били решавани, а отсрочвани и отстъплението на закона и справедливостта пред произвола продължава. Тези тежки думи са язвителна критика към коалиционното управление на ГЕРБ и Обединените патриоти, а изход от ситуацията държавният глава вижда в обединяването на усилия в името на справедливостта, законността, суверенитета и просветеното бъдеще. Соцлидерът Корнелия Нинова пожела 2019-а да е преломна година на смели решения и действия, която да донесе край на статуквото и промяна към по-добро. Подразбира се, че и държавният глава, и ръководството на най-голямата опозиционна сила в България, са за радикална политическа промяна чрез смяна на управлението. За тази година са предвидени европейски и местни, но не и редовни национални парламентарни избори.

Лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров заяви, че през 2019-та „от нас ще зависи дали България ще продължи да остава без хора и ще се превърне в територия, или ще обърнем курса“. Новогодишното обръщение на националиста бе основно фокусирано върху международната обстановка, в която той очаква „разместване в света, в Европа, а и у нас…“ Явно в момента вниманието му е повече съсредоточено върху предстоящите европейски избори, а във връзка с тях между партиите от „Обединени патриоти“ има търкания. Лидерът на „Атака“ иска да оглави листата на коалицията за евроизборите, но партньорите му от ВМРО и НФСБ – Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, имат други виждания. Преди два месеца Сидеров бе предупредил, че ако на евроизборите ГЕРБ и Обединени патриоти не постигнат по-висок резултат от БСП и ДПС, в България ще има предсрочни парламентарни избори.

ДПС е опозиционна сила, но се въздържа от критики към управлението. Като изтъкна, че 2019 г. носи нови предизвикателства и нови възможности пред България и пред Европа, лидерът на движението Мустафа Карадайъ пожела „заедно да направим онези промени, които ще начертаят по-добрия път за Родината ни“. Този по-различен тон не е признак за пасивност, а за дистанциране от крайности и внимателно следене на вътрешнополитическата ситуация с оглед ДПС евентуално да си възвърне някогашната ролята на балансьор в политическия живот на България.

Атакуван от президента, от част на опозицията и дори частично от малкия коалиционен партньор в управлението, премиерът Бойко Борисов заложи на умерено новогодишно обръщение с положителен тон. Във външен план той отчете активно участие в дебатите на ЕС за миграцията, за присъединяването на Западните Балкани към EС и за Брекзит, а във вътрешен план – рекордно голям държавен бюджет с ръст на БВП, на пенсиите и заплатите, който през новата година да продължи. Очевидно това ще са акцентите и в предизборната кампания на партия ГЕРБ през идните месеци.

Различията, които проличаха в новогодишните послания на политиците, са познати и отпреди, но напомнянето им в новогодишна обстановка е признак за  подгряване на изборните страсти през 2019 г.

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29