Управляващи и опозиция се мобилизират за предстоящите избори

Снимка: dnevnik.bg
ГЕРБ и БСП започват активна подготовка за изборите още този месец, пише в. Дневник. На национална среща, свикана за 20 януари в София, централното ръководство на ГЕРБ ще даде на местните структури инструкции за провеждане на изборите за депутати в Европейския парламент, както и за органи на местната власт. Седмица по-късно, на 26 януари, в НДК конгресът на БСП ще одобри партийните платформи за евровота и за евентуални парламентарни избори. И в двете партии най-неотложна задача е изборът на кандидати за евродепутати. Те ще бъдат номинирани от местните партийни структури, но крайната подредба на листите ще се извърши на централно равнище, съответно от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и от Изпълнителното бюро на БСП. Докато в ГЕРБ отсега се очаква водач на листата да е настоящият еврокомисар Мария Габриел, в БСП има напрежение по въпроса кой да е водещ кандидат. Според неофициални информации към момента председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев няма да оглави на евролистата на БСП, както бе на миналите избори, а за негов наследник се коментират надпартийни кандидати.

Очаква се на 20 януари централното ръководство на ГЕРБ да възложи на местните партийни структури да извършат преглед на активните членове на партията, да обучат хора за членове на районните и секционните изборни комисии и активно да противодействат на фалшивите новини с информация за реалните дела на управлението. За евровота партията ще предприеме инициатива под наслова "Европа в нашия дом", чрез която ще се обяснява на гражданите какво е направено в България благодарение на европейската солидарност.

Националният предизборен щаб на БСП вече е изготвил проект за предизборна платформа за евроизборите, в която социалистите се обявяват против Европа на две скорости и настояват за по-голямо участие на младите хора при определянето на бъдещето на Стария континент. Платформата ще бъде обсъдена от Националния съвет на партията тази събота и приета окончателно от конгреса на 26 януари. Очаква се тогава да бъде гласуван и друг документ, наречен „Визия за България“. Тя ще включва и предложения на неправителствени организации и граждани с идеята да послужи като предизборна платформа на БСП за следващи парламентарни избори.

Според последното проучване на агенция "Алфа рисърч" на изборите за Европейски парламент през май ГЕРБ ще получи 37.2 процента от гласовете на избирателите, а БСП – 34.3 процента. Независими анализатори не изключват тази година да се проведат и предсрочни парламентарни избори, но смятат, че това до голяма степен ще зависи от резултатите от евровота.

Още от рубриката

Възстановяването на отношенията с Русия остава на дневен ред и след срещата на Румен Радев с Владимир Путин

На срещата си миналата седмица в рамките на Петербургския международен икономически форум президентите на Русия и България обсъдиха развитието на двустранните отношения. Владимир Путин отбеляза, че те „постепенно се възстановяват“, а Румен Радев,..

публикувано на 10.06.19 в 12:18

Следизборни процеси в партиите водят към промени в политическия живот

Резултатите от изборите за Европейски парламент, проведени на 26 май, още са обект на анализи, но вече се вижда, че основните участници в тях поемат курс към сериозни трансформации. Предизвестените от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов промени..

публикувано на 04.06.19 в 12:11
Снимки: БТА и БГНЕС

И победители, и победени обсъждат вътрешни промени след евроизборите

Веднага след изборите за Европейски парламент, приключили в неделя, сред участвалите политически сили се заговори за вътрешни промени. Не само сред победените, но и сред победителите. Част от промените няма да са леки и ще отнемат известно време,..

публикувано на 29.05.19 в 11:51