Проектът за закупуване на нови изтребители напредва, противоречията се множат

Снимки: БГНЕС и lockheedmartin.com
Правителството на Бойко Борисов предложи на парламента да одобри започването на преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70, при това като допусне възможността бъдещият договор „да се отклони“ от предварителните изисквания, на които трябваше да отговарят офертите на желаещите да участват в търга. Налага се усещането, че сагата за придобиване на нови машини за бойната авиация, която започна преди години, вече отива към своя край. Но и същевременно усещане, че вместо заради това противоречията по въпроса да се тушират, те се изострят и множат.

Предложението си кабинетът направи независимо от различни позиции по въпроса на президента Румен Радев, на БСП, на участващия в коалиционното управление Националeн фронт за спасение на България (НФСБ) и на партия „Воля“. Според президента процедурата за избор на нови изтребители за ВВС е била опорочена и предварителната финансова рамка за закупуването им трябва да се спазва. НФСБ иска процедурата за избор на нов самолет да бъде отменена. Според БСП изборът на F-16 е кулминация на ударите, които „правителството нанася върху правовата държава и парламентаризма в България“, партия „Воля“ пък е против закупуването на каквито и да било изтребители. Прогнозира се, че в парламентарен дебат на предложението „против“ ще гласува и смятаната за проруска партия „Атака“. Движението за права и свободи заема изчаквателна позиция и засега не се произнася по въпроса, но според мнозина вероятно ще гласува „за“.

При подобна конфигурация на позициите формирането на парламентарно мнозинство в подкрепа на правителственото предложение е трудна задача. Ако БСП, НФСБ, „Атака“ и „Воля“ се произнесат против започването на преговори за F-16, мнозинство може да се получи само, ако към гласовете на ГЕРБ и третата партия в „Обединени патриоти“ – ВМРО, се присъединят и тези на ДПС. Подобен развой би бил признак за ново съотношение на политическите сили. От една страна, той би бил знак за разцепление в управляващата коалиция по един стратегически въпрос, а от друга – знак за промяна в нагласите за политически взаимодействия, защото досега ГЕРБ и особено ВМРО са отклонявали взаимодействия с ДПС. Формално погледнато, евентуалната подкрепа от ДПС за управляващите ГЕРБ и ВМРО не е задължително да се квалифицира като взаимодействие, но във всички случаи ще се възприеме като възможност за формиране на плаващи мнозинства в парламента и по други спорни въпроси.

Очертаващият се сложен дебат около закупуване на нови изтребители съвпада с предстоящия през втората половина на януари старт на предизборните кампаниите на ГЕРБ и БСП. През 2019 г. ще има редовни избори за евродепутати и за местни органи на властта, а БСП е изкушена да работи и за предсрочен парламентарен вот. Партиите от малкия коалиционен партньор на ГЕРБ в изпълнителната власт – ВМРО, НФСБ и „Атака“, ще водят самостоятелни предизборни кампании и това не изключва, а по-скоро предполага обостряне на отношенията им с ГЕРБ. Наслагването на противоречията около закупуване на нови изтребители върху неизбежните противоречия в контекста на изборите ще нагнети политическото съперничество. Как именно и до каква степен, ще проличи още в следващите дни.

Още от рубриката

Възстановяването на отношенията с Русия остава на дневен ред и след срещата на Румен Радев с Владимир Путин

На срещата си миналата седмица в рамките на Петербургския международен икономически форум президентите на Русия и България обсъдиха развитието на двустранните отношения. Владимир Путин отбеляза, че те „постепенно се възстановяват“, а Румен Радев,..

публикувано на 10.06.19 в 12:18

Следизборни процеси в партиите водят към промени в политическия живот

Резултатите от изборите за Европейски парламент, проведени на 26 май, още са обект на анализи, но вече се вижда, че основните участници в тях поемат курс към сериозни трансформации. Предизвестените от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов промени..

публикувано на 04.06.19 в 12:11
Снимки: БТА и БГНЕС

И победители, и победени обсъждат вътрешни промени след евроизборите

Веднага след изборите за Европейски парламент, приключили в неделя, сред участвалите политически сили се заговори за вътрешни промени. Не само сред победените, но и сред победителите. Част от промените няма да са леки и ще отнемат известно време,..

публикувано на 29.05.19 в 11:51