Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за закупуване на нови изтребители напредва, противоречията се множат

Снимки: БГНЕС и lockheedmartin.com
Правителството на Бойко Борисов предложи на парламента да одобри започването на преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70, при това като допусне възможността бъдещият договор „да се отклони“ от предварителните изисквания, на които трябваше да отговарят офертите на желаещите да участват в търга. Налага се усещането, че сагата за придобиване на нови машини за бойната авиация, която започна преди години, вече отива към своя край. Но и същевременно усещане, че вместо заради това противоречията по въпроса да се тушират, те се изострят и множат.

Предложението си кабинетът направи независимо от различни позиции по въпроса на президента Румен Радев, на БСП, на участващия в коалиционното управление Националeн фронт за спасение на България (НФСБ) и на партия „Воля“. Според президента процедурата за избор на нови изтребители за ВВС е била опорочена и предварителната финансова рамка за закупуването им трябва да се спазва. НФСБ иска процедурата за избор на нов самолет да бъде отменена. Според БСП изборът на F-16 е кулминация на ударите, които „правителството нанася върху правовата държава и парламентаризма в България“, партия „Воля“ пък е против закупуването на каквито и да било изтребители. Прогнозира се, че в парламентарен дебат на предложението „против“ ще гласува и смятаната за проруска партия „Атака“. Движението за права и свободи заема изчаквателна позиция и засега не се произнася по въпроса, но според мнозина вероятно ще гласува „за“.

При подобна конфигурация на позициите формирането на парламентарно мнозинство в подкрепа на правителственото предложение е трудна задача. Ако БСП, НФСБ, „Атака“ и „Воля“ се произнесат против започването на преговори за F-16, мнозинство може да се получи само, ако към гласовете на ГЕРБ и третата партия в „Обединени патриоти“ – ВМРО, се присъединят и тези на ДПС. Подобен развой би бил признак за ново съотношение на политическите сили. От една страна, той би бил знак за разцепление в управляващата коалиция по един стратегически въпрос, а от друга – знак за промяна в нагласите за политически взаимодействия, защото досега ГЕРБ и особено ВМРО са отклонявали взаимодействия с ДПС. Формално погледнато, евентуалната подкрепа от ДПС за управляващите ГЕРБ и ВМРО не е задължително да се квалифицира като взаимодействие, но във всички случаи ще се възприеме като възможност за формиране на плаващи мнозинства в парламента и по други спорни въпроси.

Очертаващият се сложен дебат около закупуване на нови изтребители съвпада с предстоящия през втората половина на януари старт на предизборните кампаниите на ГЕРБ и БСП. През 2019 г. ще има редовни избори за евродепутати и за местни органи на властта, а БСП е изкушена да работи и за предсрочен парламентарен вот. Партиите от малкия коалиционен партньор на ГЕРБ в изпълнителната власт – ВМРО, НФСБ и „Атака“, ще водят самостоятелни предизборни кампании и това не изключва, а по-скоро предполага обостряне на отношенията им с ГЕРБ. Наслагването на противоречията около закупуване на нови изтребители върху неизбежните противоречия в контекста на изборите ще нагнети политическото съперничество. Как именно и до каква степен, ще проличи още в следващите дни.

Още от категорията

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52