Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за закупуване на нови изтребители напредва, противоречията се множат

Снимки: БГНЕС и lockheedmartin.com
Правителството на Бойко Борисов предложи на парламента да одобри започването на преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70, при това като допусне възможността бъдещият договор „да се отклони“ от предварителните изисквания, на които трябваше да отговарят офертите на желаещите да участват в търга. Налага се усещането, че сагата за придобиване на нови машини за бойната авиация, която започна преди години, вече отива към своя край. Но и същевременно усещане, че вместо заради това противоречията по въпроса да се тушират, те се изострят и множат.

Предложението си кабинетът направи независимо от различни позиции по въпроса на президента Румен Радев, на БСП, на участващия в коалиционното управление Националeн фронт за спасение на България (НФСБ) и на партия „Воля“. Според президента процедурата за избор на нови изтребители за ВВС е била опорочена и предварителната финансова рамка за закупуването им трябва да се спазва. НФСБ иска процедурата за избор на нов самолет да бъде отменена. Според БСП изборът на F-16 е кулминация на ударите, които „правителството нанася върху правовата държава и парламентаризма в България“, партия „Воля“ пък е против закупуването на каквито и да било изтребители. Прогнозира се, че в парламентарен дебат на предложението „против“ ще гласува и смятаната за проруска партия „Атака“. Движението за права и свободи заема изчаквателна позиция и засега не се произнася по въпроса, но според мнозина вероятно ще гласува „за“.

При подобна конфигурация на позициите формирането на парламентарно мнозинство в подкрепа на правителственото предложение е трудна задача. Ако БСП, НФСБ, „Атака“ и „Воля“ се произнесат против започването на преговори за F-16, мнозинство може да се получи само, ако към гласовете на ГЕРБ и третата партия в „Обединени патриоти“ – ВМРО, се присъединят и тези на ДПС. Подобен развой би бил признак за ново съотношение на политическите сили. От една страна, той би бил знак за разцепление в управляващата коалиция по един стратегически въпрос, а от друга – знак за промяна в нагласите за политически взаимодействия, защото досега ГЕРБ и особено ВМРО са отклонявали взаимодействия с ДПС. Формално погледнато, евентуалната подкрепа от ДПС за управляващите ГЕРБ и ВМРО не е задължително да се квалифицира като взаимодействие, но във всички случаи ще се възприеме като възможност за формиране на плаващи мнозинства в парламента и по други спорни въпроси.

Очертаващият се сложен дебат около закупуване на нови изтребители съвпада с предстоящия през втората половина на януари старт на предизборните кампаниите на ГЕРБ и БСП. През 2019 г. ще има редовни избори за евродепутати и за местни органи на властта, а БСП е изкушена да работи и за предсрочен парламентарен вот. Партиите от малкия коалиционен партньор на ГЕРБ в изпълнителната власт – ВМРО, НФСБ и „Атака“, ще водят самостоятелни предизборни кампании и това не изключва, а по-скоро предполага обостряне на отношенията им с ГЕРБ. Наслагването на противоречията около закупуване на нови изтребители върху неизбежните противоречия в контекста на изборите ще нагнети политическото съперничество. Как именно и до каква степен, ще проличи още в следващите дни.

Още от категорията

Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически..

публикувано на 23.03.24 в 08:47

През август в София ще дойде нов посланик на Обединеното кралство

Натаниъл Копси е назначен за посланик на крал Чарлз Трети в Република България, наследявайки д-р Роб Диксън, който ще премине на друга длъжност в дипломатическата служба, се казва в прессъобщение на британското посолство. Посланик Копси ще..

публикувано на 22.03.24 в 16:35

По съседски: Събития с балкански адрес

Дачич благодари на Русия за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия Двустранните отношения между Сърбия и Русия са на високо равнище въпреки многобройните предизвикателства. Това беше констатирано на среща между сръбския..

публикувано на 22.03.24 в 10:35