Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конете – осъществената детска мечта на Мустафа Сюлейман



Мустафа Сюлейман
от шуменското село Загориче е дългогодишен земеделски производител, обработва 8 хил. декара земя, отглежда главно пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, люцерна и овес, около 1000 овце и 500 крави. Но в стопанството му специално внимание е отделено на 8 състезателни коня.

Всичко започва през 2013 година, когато негов приятел му предлага жребеца Херакъл. Състезателният кон носи на стопанина си 16 победи само в рамките на една година и, разбира се, много вълнуващи мигове. Херакъл е последван от конете с интересни имена Агитация, Аргона, Пресиян, Анхила, Шарго, Полигония, Панхила, всичките от породата Английски чистокръвен кон. Конете му участват в множество надбягвания, които се провеждат в различни български села, както и в градовете Исперих и Белослав, а на националните конни надбягвания в Балчик, организирани от Българската национална асоциация за конни надбягвания, печелят първи места. Послeдната  голяма гордост на Мустафа е кобилата Панхила.

Мустафа Сюлейман

Докато колегите предпочитат да купуват коне селекция от Германия, Франция и Англия, аз се спрях на конче, отгледано в България. Въпреки твърденията, че българските коне не са конкурентни, с Панхила доказахме, че можем да побеждаваме и да изпреварваме расови коне, отгледани в чужбина, споделя Мустафа.

С новия кон Панхила са свързани и новите надежди на собственика. За пръв път негов кон ще се състезава в чужбина. През март в румънския град Брашов ще се проведат международни конни надбягвания и това е новото предизвикателство не само за Мустафа Сюлейман, но и за 17 годишния Джем и 20 годишния Исмаил, на които са поверени грижите, обучението, а дори и жокейството на елитните коне.След дълги перипетии Мустафа се доверява на младежите, за които казва, че носят любовта към конете в сърцата си.

Според мен трябва повече да разчитаме и да се доверяваме на младите. Така ще успеем да ги задържим в България. Моите момчета прекарват цялото си време около конете. Живеят с техните победи и мога да кажа, че доверието е взаимно. А що се отнася до състезанието в Румъния, общата ни мечта е да докажем, че и българските коне могат да тичат и да побеждават.

Разговорът стига и до менюто на един елитен кон, а гордият собственик с усмивка споделя:

Ние може да го нямаме на трапезата си, но за конете винаги се подбира специална храна – ябълки, моркови, цвекло, пчелен мед, стафиди и специални гранули, доставени от Европа, а през лятото им даваме произведените в стопанството ни ечемик и овес. Целта е конете да са издръжливи и здрави, не охранени.

Мустафа Сюлейман наследява любовта към конете от дедите си и признава, че това е детската му мечта – един ден да има свой кон. А днес неговият син Сюлейман също продължава традицията и участва в отглеждането и грижите за елитните коне.

Земеделският производител от малкото лудогорско село дава работа на 35 семейства като обяснява, че разчита на техния труд и че без тях всичко това би било невъзможно, затова се старае да ги задържи тук и да не заминат в чужбина.

Въпреки капризите на времето, за нас 2018 година бе плодородна. Имахме високи добиви от царевица на фона на слабата реколта от слънчоглед. Успяхме да съберем зимнина за животните ни, казва Мустафа Сюлейман и допълва, че 2019 година ще бъде годината на големите надежди за победи.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00