Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръкавиците на Милена Стефанова са бижу за ръцете на всяка жена



Милена Стефанова започва да се занимава с плетене още като ученичка, попивайки майсторлъка от баба си и майка си. Пренася любовта към красивото и изящното през годините, сътворявайки от прежда прекрасни чанти и плетива, повечето от които подарява на близки и приятели. Неотдавна решава да представи произведенията си на по-широка публика и неочаквано за самата Милена те започват да се харесват, а това ѝ дава стимул да прави повече и повече, не само нови модели, но и нови аксесоари. Един от тях са ръкавици, които стават все по-търсени заради интересните модели и свежите цветови комбинации.

В съзнанието ми изниква някакъв модел, представям си нещо и започвам да плета, без схема, без нищо. И по време на плетенето се получава нещо съвсем различно. Това е много лошо за ръкавиците, защото като изплета едната, понякога е много трудно да повторя другата, могат да се получат съвсем различни лява и дясна – със смях казва Милена Стефанова. – После започнах да си записвам, а някои от моделите ги повтарям толкова често, че вече ги знам наизуст. Повечето модели измислям аз, някои съм ги видяла като идея някъде, но винаги добавям нещо в движение.



Майсторката признава, че в началото е правила много грешки, плела е и разплитала безброй пъти, докато се получи това, което си е представяла. С безпогрешния усет на истински творец експериментира с различни видове плетки и прежди, добавя разнообразни елементи, а единственото, което не ѝ стига, е времето.



За един чифт ръкавици са нужни около два дни. Ако искам да изработя всички модели, които съм намислила, сигурно ще ми трябва една година
– споделя Милена. – Решила съм да наваксам и ще плета дори през лятото, защото искам другата зима да зарадвам хората с много и най-различни модели. Нося си плетката навсякъде – дали отиваме на гости или пътуваме с колата, аз винаги съм с една торбичка с няколко вида прежда и куки, защото не се знае какво ще реша да плета.



Младата жена няма любими ръкавици, а заради малкото свободно време се е спряла на три основни модела.

Едните са с цветя по тях, има листенца от сатен, те са с най-различни метални копчета, мъниста и други украшения. Не са чак зимни, защото не топлят толкова много, но смятам, че са бижу на ръката на жената. Другите са ръкавички, които се наричат „драконови люспи”. Не са мой авторски модел, но много се харесват. Малко жени ги плетат тук в България, като цяло са по-известни в други държави, но наистина са много интересни. И третият модел са ръкавици с концентрични кръгове. Основната идея съм я откраднала, обаче съм си ги направила съвсем мои. Приличат на слънце или наподобяват дори мандала. Всеки може да си ги прочете по различен начин – обяснява Милена Стефанова. 



Най-голямата награда за всеки автор, разбира се, е радостта и щастието на хората, когато получат прекрасните творения, изплетени с толкова много фантазия и положителна енергия.



Искам да кажа на хората да обръщат повече внимание и да залагат на ръчно изработените неща
– призовава Милена Стефанова. – Има толкова много сувенири и какво ли не още, което се изработва от жени като мен вкъщи. Пазарът е залят от подобни китайски стоки, обикаляме в моловете и харчим много пари за такива неща, а всъщност можем да си позволим нещо, което наистина е създадено специално за нас. Смятам, че творците, които изработват уникати, влагат много позитивна енергия във всяко изделие и тя се усеща, когато го носиш.

А стилните ръкавици на Милена са наистина прекрасен начин да внесем малко цвят в сивото ни зимно всекидневие.

Снимки: личен архив

Галерия

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00