Проверката на информацията от няколко източника е най-ефикасният метод за борба с фалшивите новини

Автор:

Снимка: iconomist.bg
Какви са методите за защита на потребителите от фалшивите новини и можем ли да изградим имунитет срещу тях в информационния век, в който живеем? Отговор на тези въпроси потърси дискусията „Имат ли значение фактите? Дезинформацията като инструмент по време на избори“, проведена в София. Журналистът Светослав Иванов влезе в ролята на своеобразен домакин на събитието, в което свои гледни точки по темата, изложиха експерт от Европейската служба за външна дейност и няколко млади предприемачи от Испания, Великобритания и Ирландия. Младежите представиха свои разработки за борба срещу фалшивите новини и дезинформацията. Един от тях– британецът Сам Джефърс, е автор на любопитния софтуер, създаден след референдума за Брекзит, „Who targets me?“. Неговата цел е да помогне за спирането на целенасочената реклама и послания по време на предизборни кампании. Изтегляйки тази програма, потребителите имат възможност да се информират много по-пълноценно за кандидатите, използващи агитационните съобщения и реклами, за да спечелят техния глас в изборния ден. Ирландецът Крейг Дауйър – съосновател на инициативата за прозрачен референдум, насочи вниманието към референдума за абортите, проведен в страната през май миналата година, когато ирландците гласуваха за либерализацията на закона. Крейг заяви, че за разлика от съществуваща регулационна рамка, която обхваща кампаниите в радиото и телевизията, техните проучвания сочат, че социалните мрежи не подлежат на контрол и са „Дивият запад на кампаниите“. Проблем според него е и фактът, че въпросът за въздействието им върху резултатите от изборите винаги се задава постфактум, когато жребият е хвърлен, а топката е в полето на анализаторите.

Интересно представяне на разработената от нея игра, направи испанката Марайе Аренсе. Тя накара публиката за няколко минути да започне да действа като един интернет „трол“. Според нея, ако потребителите се научат да мислят според шаблоните на платените писачи, много по-лесно ще се ориентират в истинността на новините.

В интервю за Радио България ръководителят на бюрото на Европейския парламент у нас Теодор Стойчев заяви, че ефективните методи за борба с фалшивите новини са част от нашите навици да се информираме. В дигиталния век, в който живеем, много по-лесно може да открием и сравним различни гледни точки за всичко, което ни интересува. Това ще позволи всеки да открие своя път към истината. А що се отнася до основните източници на фалшиви новини, Стойчев коментира:

Интернет дава възможност за изявява на отделни хора, които създават или разпространяват фалшиви новини. Затова се опитваме да говорим по тези проблеми и да даваме различни примери, които да помогнат на потребителите да различават истината от лъжата в медиите и да спрат да бъдат разпространители на подобен тип информация. Естествено е, че има и държави, които използват подобни методи. Затова е важно да повишаваме своята медийна и интернет култура.

Примерите за добри практики и постижения в борбата с невярната информация ще стават все повече, тъй като решение за този остър световен проблем все още няма. Превенцията срещу дезинформацията обаче ще продължава да зависи единствено от собствените ни усилия, тъй като европейските и международни регулации в тази сфера имат само краткотраен ефект.

Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00