Плурализмът е ключов за доверието на аудиторията в обществените медии

Автор:
Генералният директор на БНР Александър Велев и генералният директор на БНТ Константин Каменаров по време на дискусията.
Снимка: БТА

Какво е бъдещето на обществените медии в контекста на новите обществени потребности и подготвени ли са те за предизвикателствата на цифровата ера, в която живеем? С този въпрос, чийто отговор остана отворен, бе открита съвместната конференция на БНР и БНТ. Първият общ форум, организиран от двете обществени медии в България, провокира голям интерес сред журналисти, медийни анализатори, народни представители, бивши и настоящи членове на Съвета за електронни медии, неправителствени организации и международни експерти. Със своите изказвания и въпроси те допринесоха за ползотворната дискусия, слагайки пръст в множеството рани на родния медиен пейзаж. Сред темите, засегнати по време на конференцията, бяха както финансирането на обществените медии, така и необходимостта от преосмисляне на мисията им и хармонизирането на правната рамка в съответствие с новите реалности. Председателят на Обществения съвет на Българското национално радио Райна Константинова заяви, че финансирането на една обществена медия е ключов въпрос за нейната независимост и допълни:

Финансирането, за което говорим, но за което нямаме готова формула, е една инвестиция в бъдещето. Това е така, защото покрай всички прекрасни дефиниции на това какво осигурява обществената медия– достъпност, високо качество на съдържанието и т. н., не трябва да се забравя, че там има талант. В обществените медии има творчески хора. Инвестицията в бъдещето и в качествената журналистика, в липсата на фалшиви новини и в доверието, за което всички говорим, е в това да се погрижим да има качествени журналисти.

Според Райна Константинова, липсата на готова формула пречи на обществените медии да правят онзи уникален продукт, за който искаме да ни вярват, който да развлича и да е сигурен.

В интервю за Радио България, директорът на дирекция „Правна и човешки ресурси“ в БНР Милен Митев също засегна финансовия проблем, пред който са изправени ръководствата на БНР и БНТ:

При всички случаи финансирането трябва да има някаква рамка, която надхвърля една бюджетна година. Това ще даде възможност на управлението да планира за повече време напред и да започват по-мащабни проекти, когато стане дума за промяна и реструктуриране или предлагане на нови услуги. Необходим е модел, който да позволи предвидимост на финансирането.

Според Милен Митев, методът на финансиране е въпрос, който трябва да бъде решен на национално ниво у нас, а за да се стигне до каквато и да било промяна, е необходим широк обществен консенсус.

Специален гост на форума „Бъдещето на обществените медии в цифровата ера“ бе и ръководителят на радиодепартамента на Европейския съюз за радио и телевизия Греъм Диксън, който изтъкна, че за всяка от 70-те обществени медии, членуващи в съюза, е особено важно да запази и поддържа интереса и доверието на своята аудитория. Това е възможно само, ако те продължат да осигуряват плурализъм на мненията и гледните точки по различни проблеми, засягащи дневния ред на обществото. Пред Радио България Диксън коментира кой е истинският проблем с фалшивите новини и какви са начините, по които потребителите могат да се предпазят от тях:

Истинският проблем е именно това, че щом нещо вече е излязло някъде, то няма как да бъде спряно, а също така и скоростта, с която лъжите се разпространяват из целия свят. Смятам, че ще можем да се защитим от фалшивите новини като повишим осведомеността на обществото. Хората не бива да стоят пасивно и да възприемат всичко, което им се поднася, а да могат да го погледнат критично.

Още от категорията

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00

Празникът на най-българското ястие е в село Смилян

Димяща купичка с най-българската вкусотия ще събере на празник в Родопите любителите на смилянския боб. И дори да надойдат гости от цялата страна, за всекиго ще има порция от топящия се на небцето специалитет с дъх на джоджен и горещо масло...

публикувано на 16.10.19 в 12:33

Българската кралица на брейка Queen Mary с квота за Олимпиадата в Париж

С брейкинг някога уличните банди разчиствали сметките си, но днес той пълни залите единствено заради шоуто с експлозивни елементи, шеметен ритъм и креативен стил. И макар брейк танците да се доближават до изкуството, те вероятно ще дебютират като..

публикувано на 15.10.19 в 11:30