Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличени бяха фирмите, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения

2018-а беше поредната година на успех за германо-българските икономически отношения, посочи д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара(ГБИТК), при откриването на церемонията, на която за петнадесети пореден път бяха наградени фирмите, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година.

33 бяха номинираните предприятия за отличията, които се присъждат в три категории – „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“ и „Социален ангажимент“.Победителите във всяка категория са били определен от жури, съставено от представители на ГБИТК, Министерството на енергетиката, Института за пазарна икономика, Института за икономическа политика, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Българската агенция за инвестиции и Управителния съвет на ГБИТК.

Наградата на германската икономика е признание и същевременно обещание, че ще продължим да ви подкрепяме, обърна се към представителите на бизнеса президентът на ГБИТК Тим Курт. Той изтъкна рекордния стокообмен между Германия и България от 8 милиарда евро, който се очаква да бъде достигнат за 2018 г.

Германия е най-специалният икономически партньор за България, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му близо 150 млн. са инвестициите на годишна база през последните 3 години. Като основни предизвикателства пред България, които предстоят да бъдат решени, вицепремиерът изведе нуждата от по-ефективна администрация, по-добра инфраструктура и повече реформи в сферата на образованието.

Наградата в категория „Голямо предприятие“ спечели „ТЕД БЕД“ ЕАД – ключов доставчик за някои от най-големите немски търговски вериги. През 2018 г. компанията е увеличила износа си с 20% спрямо 2017 г., като той съставлява 50% от общия оборот на фирмата.През 2018 г. „ТЕД-БЕД“ са осъществили инвестиция от 10 млн. лева в строителството и оборудването на нова производствена база с площ 14 000 кв. м. За успешната експлоатация на модерното оборудване тече подбор и обучение на 100 нови служители. От есента на 2018 г. са започнали обучение в реална работна среда и първите ученици от дуална гимназиална паралелка.

Вицепремиерът Томислав Дончев и Тим Курт, президент на ГБИТК, връчиха статуетката „Слава“ от скулптура Александър Пройнов на Петър Паяков, оперативен директор на „ТЕД БЕД“ ЕАД.
В категория „Голямо предприятие“ журито отреди второ място на „Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД, а трето – на „Шенкер“ ЕООД.

Наградата на германската икономика в категория „Малко и средно предприятие“ получи „Нухелт“ АД. Производителят на здравословни снаксове започва своята дейност през 2016 г. Стартира с персонал от 8 човека, който нараства многократно и към края на 2018 г. е 184 човека. Освен че се развива в България, за две години „Нухелт“ достига и пазарите на общо 6 континента и 55 държави. Делът на експорта за 1 година нараства от 54% до 74%.

Херберт Салбер, посланик на Федерална република Германия в Република България и Елена Шекерлетова, посланик на България във Германия, връчиха наградата на изпълнителния директор на „Нухелт“ АД Николай Колев .
Подгласници в категорията „Малко и средно предприятие“ са „Пентакс Медикъл България“ ЕООД и „Смарт Органик“ АД.

В категорията „Социален ангажимент“ призът отиде при „Алианц България Холдинг“ АД. Национален конкурсза живопис, скулптура и графика е част от корпоративната стратегия на компанията от 11 години. Целта ѝ е да бъде направено представително обобщение на развитието на изкуството в страната. Досега са проведени 6 издания с над 36 изложби в цялата страна. В конкурса участват както утвърдени имена, така и художници от най-младото поколение, за които това е възможност за изява, оценка и признание.

Теодор Маринов, директор „Легаси“ в ОББ АД и Владимир Пенков от двокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“, връчиха наградата на Христина Марценкова, изпълнителен директор на „Алианц Банк България“.
В категорията „Социален ангажимент“ второто място зае „Фесто произвоство“ ЕООД, а трето – „Габинвест“ ЕООД.

Д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК и д-р Мая Найденова, вицепрезидент на ГБИТК, връчиха благодарствени грамоти на община Плевен, на 73-то СУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“ и на Димитър Димитров, председател на специализирана комисия „Техника, технологии и иновации“ към ГБИТК.
Снимки: bulgarien.ahk.de/bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25
Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13